U BEOGRADU

Tportal na predstavljanju: Stižu tri nova Motorolina smartfona, jedan se izdvaja

19.04.2024 u 11:09

Bionic
Reading

Glavni aduti nove serije pametnih telefona su nesvakidašnji dizajn, umjetna inteligencija, puno memorije i moćno punjenje

Motorola je u Beogradu predstavila tri nova modela iz serije Edge: Ultra, Pro i Fusion. Prva dva su namijenjena globalnom tržištu dok je treći usmjeren na regiju srednje i istočne Europe, u kojoj je i Hrvatska, a u kojoj je ta tvrtka isporučila blizu 1,5 milijuna pametnih telefona u zadnjih godinu dana.

Preporučene cijene su u rasponu od 349 do 999 eura, no varirat će od tržišta do tržišta. Premijeru su također imala dva modela bežičnih slušalica - Moto buds+ i Moto buds. No krenut ćemo od pametnih telefona.

Svi predstavljeni modeli dolaze s operativnim sustavom Android 14 i certifikatom IP68 za zaštitu od vode i prašine.

Modeli iz serije Edge 50 također dolaze s novom softverskom aplikacijom Smart Connect, a koja omogućuje njihovo povezivanje s računalima tvrtke Lenovo kako bi se, primjerice, moglo sadržaje s jednog uređaja glatko prebacivati na drugi.

U predstavljenom trojcu perjanica je model Motorola Edge 50 Ultra, a izdvaja se ne samo po specifikacijama, već i po korištenim materijalima.

Naime, osim veganske kože u sivoj i boji breskve, Edge 50 Ultra bit će dostupan sa stražnjim dijelom od - drva. To neobično izgleda i neobično je na dodir.

Kako će se ponašati pri svakodnevnom korištenju, ostaje vidjeti.

Edge 50 Ultra je opremljen stražnjom kamerom s tri leće, među kojima glavna ima 50 megapiksela i trebala bi omogućiti kvalitetnije noćne fotografije. Zanimljivom se čini telefoto leća sa 64 MP te s trostrukim optičkim i stostrukim hibridnim zumom.

Preostala leća straga je ultraširoka s 50 MP, a sprijeda je kamera s također 50 MP. Osim toga, dolazi sa značajkama pojačanim umjetnom inteligencijom, kao što su prilagodljiva stabilizacija slike, automatsko praćenje fokusa, duga ekspozicija, poboljšano akcijsko snimanje...

No nudi i nesvakidašnju značajku Style Sync, pomoću koje možete izraditi svoju pozadinsku sliku za zaslon (wallpaper) temeljem odjeće koju nosite.

Zaslon je POLED dijagonale 6,67 inča (16,9 centimetara) i omjera 20:9 te sa Super HD razlučivosti 1220 puta 2712 piksela (gustoća 446 ppi) i zaštitnim staklom Gorilla Victus tvrtke Corning. Podržava frekvenciju osvježavanja od 144 Hz, HDR10+ i svjetlinu do 2500 nita.

Pod haubom su osmojezgreni procesor Snapdragon 8s treće generacije, radnog takta do tri GHz, i grafički procesor Adreno 735. Što se memorije tiče, na raspolaganju su konfiguracije s 12 gigabajta radne memorije i 512 GB memorije za pohranu, 16 GB RAM-a i 512 GB memorije za pohranu te 16 GB RAM-a i terabajtom memorije za pohranu.

Baterija je kapaciteta 4500 mAh i stiže u paketu s punjačem snage 125 W, a on bi trebao omogućiti punjenje za manje od 20 minuta. Također je podržano bežično (50 W) i reverzibilno bežično punjenje (10 W).

Stereo zvučnici dolaze s podrškom za Dolby Atmos, a tu je i Dolby Head Tracking, ako koristite Moto buds+, koji bi trebao omogućiti bolje iskustvo zvuka. Motorola Edge 50 Ultra trebala bi biti dostupna nadolazećih tjedana po predloženoj početnoj cijeni od 999 eura.

Prilagođen regionalnim mogućnostima

Edge 50 Pro s prethodnim modelom dijeli zaslon sličnih specifikacija. Razlikuje se po nešto nižoj maksimalnoj svjetlini (2000 nita).

Pogone ga osmojezgreni Snapdragon 7 Gen 3 radnog takta do 2,63 GHz i grafička kartica Adreno 720, uz maksimalno 12 GB RAM-a i 512 GB memorije za pohranu.

Trostruku kameru predvodi širokokutna leća s 50 MP, otvorom blende f/1.4 i optičkom stabilizacijom slike. Uz nju su telefoto leća s 10 MP i f/2.0 te ultraširoka leća s 13 MP i f2.2. Sprijeda je širokokutna kamera s 50 MP i f/1.9.

Kućište odlikuju aluminijski okvir i stražnji dijelovi od veganske kože ili sa sedefastom završnom obradom, nastalom u suradnji s talijanskom tvrtkom Mazzuchelli.

I ovaj model dolazi s punjačem snage 125 W.

Motorola Edge 50 Pro bit će dostupna u odabranim zemljama u Europi od ovog tjedna po predloženoj maloprodajnoj cijeni od 699 eura. Promotivna cijena iznosi 549 eura.

Motorola Edge 50 Fusion je model srednje klase, prilagođen kupovnoj moći u regiji srednje i istočne Europe. Ima plastičan okvir i stražnji dio od veganske kože.

Zaslon je POLED, razlučivosti 1080 puta 2400 piksela, s frekvencijom osvježavanja do 144 Hz i vršnom svjetlinom do 1600 nita te zaštitnim staklom Gorilla 5.

Procesori su osmojezgreni Snapdragon 7s Gen 2, radnog takta do 2,4 GHz, i grafički čip Adreno 710. Može imati do 12 GB RAM-a i 512 GB memorije za pohranu.

Dvostruka stražnja kamera ima širokokutnu leću s 50 MP i f/1.9 te ultraširokokutnu s 13 MP i f/2.2, a prednja širokokutna opremljena je s 32 MP i f/2.5.

Baterija je kapaciteta 5000 mAh s punjačem snage 68 W, koji bi je trebao napuniti do 50 posto kapaciteta za 15 minuta. Motorola Edge 50 Fusion bit će dostupna u odabranim zemljama u Europi u nadolazećim tjednima po predloženoj maloprodajnoj cijeni od 349 eura.

Uz seriju Edge 50, Motorola je predstavila obitelj bežičnih slušalica - modele Moto buds+, razvijene u suradnji s tvrtkom Bose, i Moto buds.

Dolaze sa značajkama Hi-Res Audio12 i Dynamic Active Noise Cancellation, a i vodootporne su.

Moto buds+ već su dostupne u odabranim zemljama u Europi po predloženoj maloprodajnoj cijeni od 149 eura, a Moto buds to će postati u nadolazećim tjednima po cijeni od 59 eura.