ISPROBALI SMO

Toshiba Encore - tablet koji može biti i bolji

16.04.2014 u 06:08

Bionic
Reading

Je li Encore adut s kojim Toshiba može ući u ring tableta sa zaslonom dijagonale osam inča nadajući se ravnopravnoj borbi? Iako ima svojih prednosti i dobrih strana, i japanskog proizvođača i Microsoft čeka još dosta posla

Encore je premijerno predstavljen prošle jeseni tijekom sajma IFA u Berlinu. Nije prvi Toshibin tablet s Windowsima, ali jest u kategoriji osmoinčnih (20,3 centimetra) zaslona namijenjenih široj publici.


Konkurencija u tom segmentu nije mala – u areni su sa svojim uređajima već prisutni Acer, Dell, Lenovo... Je li Encore adut s kojim Toshiba može ući u ring nadajući se ravnopravnoj borbi? Na žalost, nije. Nakon što sam ga imao prilike koristiti nešto dulje bit će teško razuvjeriti me u mišljenju da i japanski proizvođač i Microsoft mogu (i trebaju) ponuditi nešto bolje.

Za tablet te veličine djeluje krupno i pomalo nezgrapno. S debljinom od 10,68 milimetara doista je među većim izdancima tih uređaja, a nadmašuje ih i težinom (blizu 450 grama).

Djeluje malo jeftino (klikni za uvećanje)

Stražnji dio od srebrnkaste plastike ostavlja jeftin dojam, ali je mekan i udoban i tijekom duljeg držanja, a i pomaže pri sprečavanju klizanja, bilo u ruci, bilo po glatkim površinama.

Straga je smještena nešto jača kamera s osam megapiksela. Druga, s dva megapiksela, nalazi se sprijeda. Dobro će poslužiti za Skype, videokonferencije i tome slično. Što se snimanja fotki i videa tiče... Pa, ne očekujte previše.

Gotovo sve je na vrhu uređaja (klikni za uvećanje)


Na gornjem bridu naći ćete utore za mikro HDMI, slušalice, mikro USB 2.0 te mikrofon. S lijeve strane je utor za karticu mikro SD (podržava do 64 GB), s desne tipke za uključivanje tableta te regulaciju glasnoće. Tipke su dosta male i niskog profila, pa ih nije uvijek jednostavno pogoditi, a lako ih je i pomiješati, što zna biti nezgodno.

Pri dnu uređaja su stereo zvučnici. Nisu loši, davali su korektan zvuk čak i kad bih ih odčepio do kraja. No radije sam koristio slušalice.

Cijelu prednju stranu zauzima zaslon HFFS LCD, rezolucije 1280 puta 800 piksela, s kapacitativnim dugmetom s logotipom Windowsa u sredini pri dnu. Prikazuje sliku bogatih boja, izraženog kontrasta, s puno pojedinosti, vidljivu iz gotovo svih kutova. Nije težak za oči ni nakon duljeg gledanja i čitanja.

Ali ima velik nedostatak: od svih zaslona koje sam dosad imao prilike vidjeti na tabletima, Encoreov je bio jedan od najslabije responzivnih. Događalo se da uopće ne reagira na dodir ili reagira s povelikim odmakom, na raznim dijelovima, u različitim aplikacijama. Problema te vrste bilo je čak i s tipkom Home, što je stvaralo pristojnu količinu frustracija.


Litij-ionska baterija bi, prema Toshibinim specifikacijama, trebala potrajati do 14 sati. To nije bio slučaj – izdahnula bi nakon desetak sati kombinacije intenzivnog surfanja, gledanja videa i filmova, igranja te općenitog prčkanja po aplikacijama i postavkama. Potpuno bi se napunila za otprilike četiri sata, što se može smatrati dobrim rezultatom.

Encore za povezivanje koristi wi-fi i Bluetooth, što donekle ograničava mogućnosti korištenja na mjesta na kojima imate router u dometu. Može ga se, naravno, koristiti i offline ako ste spremni ostati bez dobrog dijela funkcionalnosti. Oba su načina povezivanja radila bez problema.

Prepoznatljivo sučelje (klikni za uvećanje)

Encore pogoni četverojezgreni Intelov procesor Bay Trail Atom Z3740 na 1,8 Ghz. Ima 32 ili 64 GB ugrađene memorije i dva GB RAM-a, kao i grafiku Intel HD.

Dolazi s predinstaliranim 32-bitnim Windowsima 8.1, pojačanim nizom nativnih aplikacija poput Skypea. Za razliku od Samsunga, Toshiba se suzdržala i nije Encore pretrpala vlastitim softverom, prepustivši uglavnom pozornicu svom partneru iz Redmonda.

Kako ta kombinacija hardvera i softvera funkcionira u praksi? Pa, osrednje.

S jedne strane, operativni sustav i aplikacije otvaraju se prilično brzo. Iako sam više dana dosta intenzivno koristio tablet, Windowsi se niti jednom nisu srušili ili smrznuli. Uređaj se tijekom duljeg korištenja zagrije, ali ne toliko da bi ga bilo neugodno držati.

Ima i zgodnih prednosti – recimo, možete prikazivati aplikacije jednu do druge (što mi je bilo naročito korisno pri korištenju preglednika i neke druge aplikacije) i vrtjeti nativne aplikacije za desktop (ako ih uspijete ugurati na memoriju). Naravno, tu je i mogućnost sinkronizacije podataka s računalom i drugim uređajima s Windowsima putem SkyDrivea, što se pokazalo praktičnim i korisnim.

Teško bez miša i tipkovnice (klikni za uvećanje)

S druge strane, nije išlo sve onako glatko kako bi trebalo. Zapinjao bi pri prebacivanju iz aplikacije u aplikaciju. Učitavanje stranica bilo je sporo. No najveći problem bilo je to što u Microsoftu nisu prilagodbu Windowsa tabletima ove veličine napravili kako spada.

Iako na svom laptopu svakodnevno koristim Windows 8(.1) već gotovo godinu i pol, trebalo mi je vremena za snalaženje u tome kako stvari funkcioniraju na tabletu. Početniku bi to, pretpostavljam, predstavljalo još veći problem.

Super je imati na raspolaganju dobro poznate programe kao što su Word ili Excel, ali teško mi je zamisliti da će ih itko koristiti za ozbiljniji rad na tabletu poput ovog. Dobro će poslužiti za izmjene u zadnji tren ili za prezentaciju (spajanjem na veći zaslon putem mikro HDMI-ja), ali ne i za puno više od toga.


Puno dugmadi i drugih kontrola je presitno i teško za aktivirati dodirom, bez obzira koliko male prste imali. Ako niste spremni potrošiti dosta vremena i živaca, korištenje desktop sučelja gotovo da možete i zaboraviti bez miša i tipkovnice. To što je osjetljivost na dodir Encoreovu ekranu slaba točka te je probleme znalo dovoditi do granice apsurda.

Akcije koje su na drugim platformama razmjerno jednostavne, poput primjerice promjene korisnika aplikacije ili računala, ovdje su bespotrebno zakomplicirane i opterećene suvišnim koracima autorizacije. Razumijem želju za maksimalnom sigurnošću, ali način na koji je to riješeno više mi je komplicirao život no što ga je olakšavao.

Sve u svemu, Encore bi bio zgodan mali tablet kad bi ga malo stanjili, poboljšali osjetljivost zaslona, a Windowse bolje prilagodili pregledu u tom formatu.

Toshiba Encore – specifikacije:

Dimenzije: 213 puta 135,9 puta 10,68 mm
Težina: 445 g
OS: Windows 8.1
Zaslon: 8'' (20,3 cm) HFFS LCD, 1280x 800 px, omjer stranica 16:10
Procesor: Intel Atom Z3740, do 1,86 Ghz
Grafika: Intel HD Graphics
Zvuk: ugrađeni stereo zvučnici
Ugrađena memorija: 32 GB SSD
RAM: 2 GB
Kamere: stražnja 8 MP, prednja 2 MP, obje s autofokusom
Povezivanje: wi-fi (802.11a/g/n), Bluetooth 4.0
Utori: mikro HDMI, mikro USB 2.0, mikro SD (do 64 GB), slušalice, adapter za struju
Baterija: litij-ionska, dvije ćelije, 20 Wh, do 14,1 sat korištenja
Cijena: 2599 kn, Microline