TABLET KOJI OBEĆAVA

Isprobali smo Galaxy Note 10.1

31.03.2014 u 15:02

Bionic
Reading

Veći i kvalitetniji zaslon nudi puno više mogućnosti za razigravanje sa S Penom. Šteta što moćnu zvijer pod haubom obuzdavaju i ograničavaju prenapuhano korisničko sučelje i slabo optimizirani softver

Koliko je Samsung uspio u stvaranju digitalne bilježnice? Odgovor na to pitanje može imati zanimljive konzekvence jer sumnjam kako Južnokorejce zanimaju samo nišni korisnici kao što su arhitekti, inženjeri, crtači stripova i slični. Prije će biti kako mjerkaju priliku za ubacivanje na školske klupe, na čemu intenzivno rade i drugi, uključujući i ljute rivale u Appleu.


Dizajnom, Note 10.1 slijedi sličan način razmišljanja i oblikovanja kao i Note 3. Pojednostavljen je, doima se elegantnijim, a dobio je istu stražnju stranu, o čemu sam opširnije pisao u nedavnom prikazu Notea 3. Ukratko, ugodno na dodir, ne zamara pri dugom korištenju, daje dojam kao da će tablet teže iskliznuti iz ruke.

Potonje je kod 10.1 nešto važnije, pošto se radi o većem uređaju (243,1 puta 171,4 puta 7,9 mm, težak 540 g), kojeg ćete često dulje držati u jednoj ruci zbog korištenja S Pena, a i u dvije (zbog multimedije).

Veliko čišćenje sprijeda

Rub oko ekrana je smanjen, što mu daje čišći izgled. Zvučnici su prebačeni na rubove. Sprijeda su ostali samo kamera i dugmad za navigaciju Androidom – fizičko Home te kapacitativno za meni (lijevo) i Back (desno). Potonja dva možete aktivirati i pomoću S Pena, što je zgodno jer više ne morate naizmjence koristiti stilus i prste za to. Očekujete li LED-icu za obavijesti, nećete ju naći.

Sve što je moglo biti premješteno, premješteno je sa strane: dugmad za uključivanje i regulaciju jačine zvuka na vrh, pokriveni utor za mikroSD zdesna, utor za mikroUSB pri dnu, zvučnici na lijevu i desnu stranu. Potonji ne impresioniraju veličinom, ali izgled vara – dovoljno su glasni za raspoznavanje pjesme čak i ako tablet ostavite u drugoj sobi.

(klikni za uvećanje)

Palac gore za zaslon

Zaslon LCD, razlučivosti 2560 puta 1600 piksela, odličan je. Dvostruko bolje rezolucije od prethodnika, daje bogatije, zasićenije boje prirodnog izgleda, koje je moguće dobro vidjeti iz gotovo bilo kojeg kuta.

Ima kameru s osam megapiksela, koja zaostaje kvalitetom za većinom boljih pametnih telefona danas, i prednju od dva megapiksela. No, da kupujem tablet, fotografiranje mi ne bi bilo u prvih deset prioriteta.

Stilus je premješten u gornji desni kut, iznad zvučnika. Ta se pozicija pri korištenju pokazala kao prirodno mjesto za dešnjake, vjerojatno baš i ne za ljevake.

S Pen je radio brzo, dobro reagirajući na pokrete i poteze, razlikujući pritom različite stupnjeve pritiska i prepoznavajući zaslon ispod sve dok ga držite do kojih par centimetara udaljenosti.

Pisanje? Nije to još to

Pisanje je bilo malo čudno – pretpostavljam da je to stvar navike na drukčiju površinu kojoj se piše. Moguće je rukom unijeti tekst u gotovo bilo koje polje, pa čak i cijelu tipkovnicu zamijeniti plohom za rukopis. Ako vas to veseli, je l' te.

Što se mene tiče, vrijedi isto što sam naveo za Note 3 - u Samsungu jesu prilično napredovali kad je prepoznavanje rukopisa u pitanju, no čeka ih još pristojan komad puta. To, naravno, ne znači kako vama neće ići bolje (ili lošije).

Zato je crtanje išlo bez problema. Irena, moja supruga, zaposjela ga je na nekoliko sati i isproducirala naramak stripova poput ovog, iako se time inače ne bavi profesionalno.

Strip napravljen pomoću Notea 10. (klikni za uvećanje)

S Pen ima još jednu prednost – s njime je daleko lakše pogoditi manju dugmad i linkove, pa i tipkati na virtualnoj tipkovnici, nego koristeći prst. Ruku na srce, za to sam ga uvelike i koristio.

Ovog sam puta malo više čeprkao po novinskom sučelju iza kojeg stoji Flipboard. Lijepo izgleda, ali ne mogu reći da sam oduševljen. Sadržaj se može birati po temama, ne i po izvorima, recimo, što mi je u startu smanjilo volju za korištenjem. Zgodno je imati pregled što se događa po društvenim mrežama na jednom mjestu, ali volim sam birati čije ću vijesti čitati.

Opcija za korištenje više prozora ovdje je došla do punog izražaja zahvaljujući velikom zaslonu. Ako ste poput mene i trebate često gledati dva sadržaja odjednom, Note 10.1 je prava stvar - sve je pregledno, možete seliti elemente iz jednog prozora u drugi...

Ipak još zapinje

Unatoč jakom motoru - Samsungov Exynos 5420, podržan s raskošnih tri gigabajta RAM-a – Note 10.1 i dalje u izvedbi više zapinje no što bi smio. Zagušen, za pretpostaviti je, sučeljem TouchWiz i bespotrebnim softverom općenito.

Zastajao bi pri otvaranju, prijelazu iz jedne u drugu aplikaciju, pri pisanju i crtanju, otvaranju više prozora odjednom... Gotovo svemu čega bi se bilo Irena, bilo ja dotakli.

Baterija kapaciteta 8820 mAh je na granici solidnog, iako ima puno mjesta za poboljšanja. Napominjem kako je za recenziju stigao model koji je podržavao samo wi-fi.

Ako ćete ga koristiti za crtanje, pisanje i povremeno surfanje, računajte na autonomiju od barem dan-dva, možda i nešto dulje. I uz video i intenzivnije surfanje trebao bi potrajati puni dan i još ponešto bez problema.


Što se punjenja tiče, Note 10.1 je među onim uređajima koje ćete ostaviti preko noći – u idealnim uvjetima (isključen wi-fi, punjenje izravno iz utičnice) trebalo mu je gotovo šest sati za puni kapacitet. Punjač je mikro USB, ali – gle čuda - ne 3.0 kao na Noteu 3.

Sve u svemu, može se reći kako je Note 10.1 korak naprijed prema svijetu u kojem će nas djeca začuđeno pitati zašto smo ikad pisali u papirne bilježnice. Ovo je uređaj koji bi mogao biti koristan pomoćnik profesionalcima i oduševiti entuzijaste na raznim područjima koja traže skice, crteže i bilješke s nogu te transformaciju rukom stvorenog u digitalno.

U Samsungu još glavinjaju, ali dojma sam kako idu u pravom smjeru, makar to ponekad podsjećalo više na valcer nego na marš. Kad bi se uspjeli oduprijeti porivu za zatrpavanjem uređaja softverom i više se posvetiti razvoju postojećih značajki i mogućnosti, sreći korisničkoj ne bi bilo kraja.

Specifikacije:

Dimenzije: 243.1 x 171.4 x 7.9 mm
Masa: 540 g (wi-fi)/547 g (3G/LTE)
Zaslon: 10.1” WXQGA TFT LCD 2560 x 1600 px, 299 ppi
CPU: 1.9GHz Quad + 1.3GHz Quad (wi-fi), 2.3GHz Quad (LTE)
GPU: Adreno 330 (LTE)
RAM: 3 GB
Interna memorija: 16/32/64 GB
3G – do 42/5,7 Mbps
4G – do 150/50 Mbps
Utor za microSD memorijske kartice do 64 GB kapaciteta
Povezivanje: WiFi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0
OS: Android 4.3 Jelly Bean
Kamera: 8 MP, bljeskalica LED
Prednja kamera: 2 MP, Full HD
Baterija: 8220 mAh, vrijeme razgovora do 10 h (multimedija) za 2G, do 49 h za 3G; glazba do 98 h; vrijeme na čekanju do 2230 h
Cijena: 4599 kn (wi-fi), 5599 kn (LTE), preporučena za modele sa 16 GB