NOVA KNJIGA

Tim Cook je imao utjecaja na Apple i prije no što je počeo raditi za njih

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 01.05.2019 19:18
  • Objavljeno 01.05.2019 u 19:18
Tim Cook (Apple)

Tim Cook (Apple)

Izvor: Pixsell / Autor: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL

Pokojni suosnivač Applea Steve Jobs preuzeo je neke ideje o vođenju poslovanja od sadašnjeg šefa te tvrtke dok su pregovarali o njegovom zapošljavanju prije nešto više od 20 godina, otkriva nova knjiga

Otkad je na poziciji glavnog izvršnog direktora Tim Cook na više je načina duboko utjecao na način na koji Apple posluje, ne samo kad su proizvodi i usluge u pitanju već i na vrijednosti Applea, tvrdi Leander Kahney u novoj knjizi 'Tim Cook: The Genius Who Took Apple to the Next Level'.

No, čini se kako je Cook imao utjecaja na jabučare i prije no što je uopće počeo raditi za diva iz Cupertina. 'Sjećam se kad je Steve Jobs razgovarao s Timom u vrijeme kad se vraćao u tvrtku i pričao nam o fantastičnim stvarima o operativi koje je očigledno pokupio u razgovorima s Timom. Već je tada imao utjecaj na način na koji razmišljamo o operativnom poslovanju iako još nije bio ni zaposlen', rekao je Kahneyu Greg Joswiak, Appleov dopredsjednik za marketing proizvoda.

steve Jobs

'Mrzio je Billa Gatesa i Japance, i nije birao sredstva da dođe do cilja'. Ovo su najčešće zablude o legendarnom Steveu Jobsu

Pogledaj galeriju
8

Cook je u Apple stigao 1998. godine, gdje je preuzeo poziciju višeg dopredsjednika za globalne operacije. Posao mu je, između ostalog, bio presložiti proizvodnju i distribuciju u toj tvrtci. U to vrijeme jabučari nisu poslovali dobro i trebala im je pomoć, ponajprije su upravljanjem troškovima i robom na skladištu.

Nakon samo sedam mjeseci Cook je uspio smanjiti Apple zalihe neprodanih računala Mac sa 400 na 78 milijuna američkih dolara. Uveo je niz promjena - između ostalog, smanjio je broj dobavljača i angažirao one koji su bliži Appleovim tvornicama te prebacio na outsourcing sve što je mogao.

  • +8
  • +5

Tim Cook, Apple CEO

Izvor: Reuters / Autor: Stephen Lam

Kupio je sustav za upravljanje resursima poduzeća, koji je njegovom timu omogućio pribavljanje podataka o cijelom lancu opskrbe, što im je omogućilo svakodnevnu prilagodbu proizvodnje prema potrebama. Joswiak ga je opisao kao 'operativnog čarobnjaka koji razmišlja kao poslovni čovjek'.

Deirdre O'Brien, viša dopredsednica za prodaju u Appleu, vjeruje kako je izazov pred kojim se našao Cooku učinio posao u toj tvrtci uzbudljivim. 'Ne bih rekla da bi prihvatio taj posao da nije mislio kako će igrati veliku ulogu u zaokretu u poslovanju. Vjerujem kako mu je to bilo uzbudljivo', pojasnila je O' Brien, a prenosi Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!