HRVATSKI STRUČNJACI ZGROŽENI

Talijanski sud amnestirao mafiju i žrtvovao seizmologe

Bionic
Reading

Suđenje talijanskim seizmolozima nitko od nas nije shvaćao previše ozbiljno, svi smo to doživjeli kao veliku šalu, međutim, osuđujućom presudom ono je postalo opasan presedan, rekao je za tportal hrvatski seizmolog Ivica Sović s PMF-a u Zagrebu

'To da netko tuži nekoga zato što je rekao da će biti ili neće biti potresa na temelju podataka koji su bili više nego nedostatni je smijurija', smatra mr. Sović.

'U L'Aquili su se dogodili tzv. prethodni potresi. Kada u njima magnituda raste, vi ne znate koji će biti zadnji, odnosno hoće li podrhtavanje nakon magnitude 5 stati ili će uslijediti jači magnitude 6. Ako nepotrebno dignete uzbunu i ispraznite grad, stvorit ćete velike troškove i prepustiti kuće lopovima. Talijanske su kolege pokušali spriječiti nepotrebnu paniku', objasnio je.

Hrvatski stručnjak smatra da je ova presuda način da se iskupe svi oni koji su štedjeli na željezu i betonu, odnosno mafija koja je krala materijale te da se nađe žrtveno janje.

'Jedino pravo sredstvo zaštite od potresa je kvalitetna gradnja, kako se to odavno radi u mnogim razvijenim zemljama. Građevinari su imali sve potrebne podatke o faktorima rizika u tom seizmički aktivnom području i trebali su na temelju njih graditi. Sve me to podsjeća na pjesmu naše grupe 4M 'Neka visi Pedro'. Znanstvenici nemaju veze s mafijom, pa ih se rasteže po sudovima, a oni koji su krali željezo i beton su mirni', rekao je mr. Sović.

Prognoza potresa, kaže, danas ide u dva smjera: 'Jedna je statistička - na temelju seizmičnosti izrađuju se karte hazarda koje se koriste za prostorno planiranje, odnosno definira se kakve zgrade treba graditi da prežive potrese. Iza toga seizmologija čvrsto stoji. Postoje i druge prognoze, međutim, one predviđaju u preširokom vremenskom i prostornom okviru. Primjerice, dr. S. A. Fedotov je prognozirao da bi se na Kamčatki u razdoblju od 2011. do 2016. mogao dogoditi snažan potres magnitude oko 7, no procijenjeni rizik odnosi se na veliko razdoblje i golemo područje. Rusi to ondje rješavaju tako da grade u skladu sa seizmičkim kartama kako bi građevine preživjele potres. Japanci tako grade već odavno. U slučaju posljednjeg velikog potresa u toj zemlji razaranje je izazvao tsunami, no zgrade su preživjele potres.'

Naš sugovornik ističe da talijanska presuda jako visoko diže ljestvicu za sve znanstvenike, no još uvijek se nada da će pamet prevladati.

'Ovo je cirkuski ispad i ja to drugačije ne mogu objasniti', rekao je i najavio da će hrvatski seizmolozi podržati svoje talijanske kolege.

'Ako talijanski znanstvenici pokrenu kampanju, pridružit ćemo se i ja i kolege jer smatramo da je to apsurd. S kakvim znanstvenim podacima nakon nje možemo uopće izlaziti u javnost? Ovo bi mogao biti opasan presedan dizanja tužbi protiv znanstvenika. Država bi se tako mogla jednom sjetiti optužiti nekoga zato što nije u zadanom roku otkrio hladnu fuziju. Zbilja me je zatekla ta presuda. Izgledala je kao neslana šala, no ispala je vrlo slana', upozorio je mr. Sović.

Zamjena teza

Slično razmišlja i prof. dr. sc. Marijan Herak s PMF-a koji smatra da su u ovom slučaju pomiješane koncepcije.

'Naime, procjena seizmičke opasnosti ne znači prognozu potresa. Na temelju takvih procjena se ne može evakuirati grad. Mi smo karte seizmičke opasnosti objavili ove godine, no one služe za strategijsko planiranje i za građenje. Iako talijanski seizmolozi nisu osuđeni jer nisu predvidjeli potres, nego zbog pretjerano umirujućih izjava - koje, koliko znam, čak nisu oni niti dali - ovo bi moglo imati velike posljedice za znanstvenu zajednicu. Uostalom zašto bi samo seizmolozi odgovarali za svoje eventualne pogrešne procjene? Postoje i drugi stručnjaci koji svakodnevno procjenjuju buduće događaje, ne uvijek posve uspješno. Zamislite da su talijanski kolege rekli da će se dogoditi izuzetno snažan potres i da je u evakuaciji poginulo mnogo ljudi. Da se potres nije dogodio, a vjerojatnost za to je bila vrlo velika, svi bi opet bili na optuženičkoj klupi. Ne može se suditi nekome za znanstveno mišljenje', upozorio je prof. Herak

I prije nego što je talijanski sud donio konačnu presudu, 5.000 uglednih znanstvenika iz cijeloga svijeta potpisalo je otvoreno pismo talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu kojim su tražili da se suđenje obustavi jer suvremena seizmologija jednostavno još uvijek ne može sa sigurnošću predviđati potrese.