LAKO SE PRENOSI

Svijetu prijeti pandemija otporne svinjske gripe

19.03.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Australski stručnjaci objavili su u ponedjeljak da su zabrinuti zbog mogućnosti da bi novi soj svinjske gripe otporan na lijek Tamiflu mogao izazvati pandemiju svjetskih razmjera

Rezistentni virus H1N1pdm09 za sada je još rijedak, prisutan je u samo dva posto slučajeva. Međutim, lako se širi među ljudima, a počeo se javljati i izvan bolnica u kojima se pacijenti s nekim drugim teškim primarnim bolestima liječe uz pomoć Tamiflua (oseltamivir).

Na godišnjoj konferenciji Australasian Society for Infectious Diseases u Canberri znanstvenici su upozorili da je moćniji od drugih sojeva rezistentnih na lijekove pa ga u cijelom svijetu treba držati pod nadzorom. No utješno je to što je još uvijek osjetljiv na lijek Relenza (zanamivir), a i cijepljenje je također još uvijek djelotvorno kao prevencija.

Voditelj istraživanja dr. Aeron Hurt iz Collaborating Centre for Reference and Research on Influenza Svjetske zdravstvene organizacije u Melbourneu kaže da je ponajviše zabrinut zbog mogućnosti da se virus proširi po cijelom svijetu slično kao 2008. kada je sezonski H1N1 postao otporan na oseltamivir i proširio se u manje od 12 mjeseci.

Tamiflu je jedan od rijetkih lijekova koji se mogu upotrijebiti u borbi protiv svinjske gripe. Iako je njegova učinkovitost ograničena, ispitivanja pokazuju da ipak spašava živote. Rezistencija virusa na Tamiflu već je ranije u 2011. i 2012. zabilježena u Sjevernoj Americi i Meksiku, međutim, australski podaci pokazuju da je u posljednje vrijeme u stalnom porastu. Otkrivena je i u Europi, no za sada još uvijek samo u rijetkim slučajevima.

Virusom svinjske gripe H1N1 tijekom prve godine širenja 2009. godine bila je zaražena petina čovječanstva. Procjenjuje se da je širom svijeta umrlo oko 200.000 ljudi. Iako su stručnjaci objavili da je pandemija gotova, virus je još uvijek u opticaju. Veliki broj onih koji su preboljeli svinjsku gripu danas ima određenu otpornost na nju.