NAZAD U SLUŽBU

Svemirski teleskop Kepler vratio u se u život - lov na udaljene planete se nastavlja

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.09.2018 08:25
  • Objavljeno 09.09.2018 u 08:26
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Svemirski teleskop iz NASA-e, više poznat kao 'lovac na egzoplanete' ipak nastavlja raditi te kreće u svoju devetnaestu misiju promatranja zvjezdanog neba

NASA-in svemirski teleskop Kepler zbilja je impresivna letjelica. U najnovijoj objavi NASA je potvrdila da satelit koji je praktički na izmaku snaga ipak kreće u još jednu kampanju promatranja neba. Kepler je, podsjetimo, probuđen iz 'moda mirovanja', a jedan od motora koji ga okreću počeo se 'ponašati čudno'. Kratka vijest također nalaže da bi zbog ovoga snimanje tijekom misije moglo biti otežano.

Izdržljivi promatrač neba

Svemirski teleskop kojeg je NASA službeno lansirala u ožujku 2009. imao je prilično burnu godinu. Tim u kontrolnom centru još ga je tijekom srpnja ubacio u stanje mirovanja, računavši da će ga zamijeniti njihov novi satelit TESS (skraćeno od Transiting Exoplanet Survey Satellite, odnosno satelit za nadgledanje prolazećih egzoplaneta) koji je u to doba bio u stadiju testiranja za početak svoje prve misije.

TESS, keplerov nasljednik

TESS, keplerov nasljednik

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Hibernacija je trebala osiguratiu da podaci iz keplerove 18. misije (koji su pohranjeni na samoj letjelici) mogu sigurno stići na Zemlju.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju
9

Na oduševljenje znanstvenika, svi podaci su uspješno pristigli 9. kolovoza, nakon čega je letjelicu NASA ponovno 'uspavala' krajem mjeseca - 24. kolovoza.

Ustrajnost unatoč nedaćama

Kepler je tijekom devet godina leta kroz svemir prošao kroz hrpu opasnih situacija, uključujući oštećenje uzrokovano kozmičkim zrakama. NASA je nakon svih havarija pretpostavljala da će letjelica bez goriva ostati za par mjeseci, no problem sa Keplerom je što nema kazaljku za stanje rezervoara, pa nitko točno ne zna koliko je goriva još preostalo. Postoji šansa da je 19. misija zbilja njegova posljednja misija, no opet - možda to nije njegov kraj.

Keplerova misija potvrdila je postojanje 2.652 egzoplaneta od kojih se 30 nalazi u 'naseljivom području' - prostoru u okolici zvijezde gdje može postojati tekuća voda (i možda - vanzemaljski život). TESS koji je preuzeo Keplerovu ulogu pregledat će puno veći dio neba te je već snimio nekoliko divnih slika udaljenog svemira.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!