KRAJ AMERIČKOG SNA

Suosnivač Facebooka vratio američku putovnicu

14.05.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Eduardo Saverin odrekao se američkog državljanstva samo nekoliko dana prije početka prodaje dionica Facebooka, a nagađa se da je razlog tomu izbjegavanje plaćanja poreza od 600 milijuna dolara

Eduardo Saverin, suosnivač Facebooka o kojem se moglo puno doznati nakon filma 'Društvena mreža', krajem prošlog tjedna od američke je vlade službeno zatražio brisanje s popisa američkih državljana. Što je mladog milijardera potaknulo da se odrekne američkog državljanstva, nije teško pogoditi.

Saverin je naime vlasnik četiri posto dionica Facebooka i kada u četvrtak dionice Facebooka krenu u prodaju, njegov će udio vrijediti oko četiri milijarde dolara. To znači da će Saverin morati platiti 600 milijuna poreza, a to može izbjeći jedino ako nije američki državljanin. Iako Saverin i njegov glasnogovornik poriču da njegova odluka ima veze s milijunskim porezom, teško da mogu nekoga uvjeriti da je ona čista slučajnost samo nekoliko dana prije početka trgovanja dionicama Faceboka.

Tom Goodman, Saverinov savjetnik za medije, kazao je za New York Times kako je Saverin još u rujnu podnio zahtjev za odricanje državljanstva, pokušavajući time opravdati postupak svog klijenta. Međutim, brojni komentatori i blogeri uvjereni su kako je Saverin već na jesen dobio signal da će za neko vrijeme krenuti prodaja dionica Facebooka, pa je na vrijeme podnio zahtjev za vraćanje američke putovnice, bez koje je ostao 11. svibnja.

Eduardo Saverin je bio prvi financijski direktor Facebooka, još dok su on i Zuckerberg pohađali Harvard, no nakon svađe sa Zuckerbergom Saverin je napustio kompaniju. U jednom trenutku je Saverin bio vlasnik čak 34 posto dionica Facebooka, no njegov se udio znatno smanjio tijekom nekoliko pregovora s ulagačima. Sve to dovelo je do Saverinove tužbe protiv Zuckerberga, no slučaj nikad nije dospio do suda, već su se bivši prijatelji nagodili nakon prvih saslušanja, ali nikada nije objavljeno pod kojim uvjetima.

Eduardo Saverin se sa svojim roditeljima iz Brazila doselio u Miami 1993. godine kada je imao 11 godina. Njegov otac bio je bogataš, a obitelj se odlučila preseliti u Ameriku nakon što se ime Eduarda Saverina pojavilo na listi brazilskih bandi specijaliziranih za otmice i traženje otkupnine. Saverin je sa 18 godina, odnosno 1998. dobio američko državljanstvo, a prije tri godine se preselio u Singapur. Otkada se preselio, Saverin je ulagao u kompanije koje se bave izradom mobilnih aplikacija te u američku kompaniju Jumio koja se bavi izradom tehnologije plaćanja pomoću prepoznavanja lica.

Obzirom na povijest njegovog dolaska u Ameriku i problema koje su on i njegova obitelj mogli imati u Brazilu, američki mediji nisu pokazali razumijevanje za njegovu odluku da vrati američku putovnicu. Prema njihovim komentarima, Saverin svoje bogatstvo i karijeru duguje velikim dijelom državi u kojoj je proveo dobar dio svog života i odricanje od američkog državljanstva smatraju praktički izdajom. No, Saverin je preko svog glasnogovornika poručio da već tri godine sve poslove obavlja iz Singapura u kojem namjerava ostati živjeti, a zadržavanje samo singapurskog državljanstva, zaključuje Saverin, uvelike mu olakšava poslovanje.