INiCIJATIVA

Bivši Googleov zaposlenik želi tvrtkama uskratiti monopol nad AI-jem

19.09.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Bittensor pruža decentraliziranu platformu, bez dozvola za izgradnju računalnih sustava vođenih poticajima te sa svim potrebnim na jednom mjestu

Bivši Googleov zaposlenik, zabrinut zbog toga što tehnološki divovi pokušavaju monopolizirati umjetnu inteligenciju kako bi učvrstili svoju ekonomsku moć, lansirao je decentralizirani protokol otvorenog koda za koji tvrdi da će omogućiti svakome s pravim vještinama izradu alata koje pokreće umjetna inteligencija.

Jacob Steeves, koji je nekoć radio u Googleovom timu Brain kao inženjer strojnog učenja, suosnivač je i izvršni direktor zaklade Opentensor, organizacije posvećene razvoju tehnologija umjetne inteligencije otvorenih i dostupnih javnosti.

Za razliku od OpenAI-ja ili Googleovog Geminija, gdje je jedinstveni model umjetne inteligencije ograničen za javnost i ne dopušta nikakve vanjske doprinose protokolima, Bittensor pruža decentraliziranu platformu bez dozvola za izgradnju računalnih sustava vođenih poticajima te sa svim potrebnim na jednom mjestu.

Ta je platforma namijenjena programerima koji se bave umjetnom inteligencijom i koji trebaju računalnu infrastrukturu potrebnu za izgradnju aplikacija što se zasnivaju na poticajima.

Povezivanje neuronskih mreža ima cilj stvoriti globalni i distribuirani sustav strojnog učenja temeljen na poticajima.

Za i protiv slobodnog pristupa umjetnoj inteligenciji

Tehnološka zajednica podijeljena je oko toga trebaju li modeli umjetne inteligencije biti otvorenog računalnog koda ili ne.

Jedni upozoravaju da će besplatno dostupna tehnologija omogućiti zlonamjernim akterima korištenje umjetne inteligencije za nanošenje velike štete.

Drugi, poput Steevesa, vjeruju da je prepuštanje ekskluzivnih prava na tehnologije umjetne inteligencije velikim korporacijama veća opasnost.

'Stvaramo elitnu skupinu ljudi koja će kontrolirati umjetnu inteligenciju. Čvrsto vjerujem da se takva vrsta moći može korumpirati', upozorio je Steeves, a prenosi Fox Business.

Ako savezna vlada Sjedinjenih Država ikada nametne zahtjev za licenciranjem za razvoj naprednih sustava temeljenih na umjetnoj inteligenciji, Steevesova inicijativa mogla bi biti prisiljena na prestanak rada.

No njegov protokol je otvoren, decentraliziran i anoniman, pa bi mogao nastaviti funkcionirati i u tom slučaju.