ŠTO NAS ČEKA?

Iz Microsoftovih dokumenata procurili planovi o Skyrimu i Nintendu Switch 2

19.09.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Ostaci Microsoftovog sudskog prepucavanja sa FTC-om i EU u javnost su neizravno donijele vrlo uzbudljive nove informacije o budućnosti gejming industrije - uključujući one nadolazećoj konzoli iz Nintenda i Bethesdinim novim Elder Scrollsima

Sudska bitka između FTC-a i Microsofta oko kupovine tehnološkog diva Activision možda ne ide u smjeru koji su zamislili Federalna komisija za trgovinu i antimonopolski aktivisti, no ovaj pokušaj blokade spajanja razotkrio je nekoliko sočnih tračeva o potezima najvećih kompanija unutar idućih nekoliko godina.

Jedan od objavljenih e-mailova potvrđuje kako je Activision samo jedna od nekoliko tvrtki koje su vidjele 'NG Switch' - Nintendo Switch Nove Generacije. U porukama je jasno da se izvršni direktor Activisiona Bobby Kotick sastao s predsjednikom Nintenda Shuntaro Furukawom kako bi razgovarali o sljedećoj generaciji Switcha.

Velika većina dokumenta je zatamanjen, no jedan odlomak otkriva da je još u prosincu prošle godine Nintendo obilazio velike studije kako bi razgovarao o onome što se može očekivati od nove Switch konzole. Activision je napisao da 's obzirom na bližu usklađenost s platformama gen8 u pogledu performansi i Activisionove prethodne ponude na PS4 / XboxOne, razumno je pretpostaviti da bi mogli napraviti nešto uvjerljivo i za NG Switch.'

GEJMING

Kupili ste Nintendo Switch? Obavezno zaigrajte ove igre

Pogledaj galeriju

Tijekom prošlomjesečnog Gamescoma izvješća su pokazala da je Nintendo nekim ključnim partnerima podijelio razvojne komplete za Switch 2. Također kruže glasine da će tvrtka novi Switch objaviti tijekom 2024. Nova konzola bi mogla zadržati LCD ekran i kompatibilnost sa starim igrama, no postoji jako malo konkretnih detalja o kojima svi osim Activisiona mogu razmišljati.

Drugi dosje suđenja otkriva nekoliko slajdova igara prve strane koje je Microsoft već objavio ili planira objaviti. Dokument spominje Arkaneov RedFall i Bethesdin Starfield, uz najznačajniju informaciju o Elder Scrollsima VI koji će izaći 2026. ili kasnije.

Starfield je trenutno 'okovan' za Xbox i PC, uz iznimno male šanse da će se pojaviti na PlayStationu. Ista priča vrijedi i za Bethesdinu sljedeću veliku igru otvorenog svijeta. U dokumentu je tvrtka koristila intervju za magazin GQ iz 2021. godine u kojem je šef Xboxa Phil Spencer rekao da 'na Xboxu želi da bude u mogućnosti donijeti kompletan paket onoga čime raspolažu, uključujući Elder Scrolls 6.'

Bethesda je Elder Scrolls VI prvi put najavila još 2018., godinama prije nego što je Microsoft u ožujku 2021. za 7,5 milijardi dolara odlučio preuzeti Bethesdinu matičnu tvrtku ZeniMax Media. Datum izlaska, tim rečeno, nije toliko iznenađujući s obzirom da je Starfield u razvoju još od prije 2018.. Kompanija je novu bezdušnu svemirsku sagu izdala tek ovog mjeseca, što znači da ovako kasan dolazak sljedećih Elder Scrollsa ne bi trebao iznenaditi nikoga.

Igrači Xboxa, piše Verge, imaju razlog za veselje. Prema drugom otkrivenom dokumentu, Microsoft planira proširiti svoju uslugu Game Pass i omogućiti igračima da streamaju PC igre kroz oblak. Trenutačno usluga, podsjetimo, podržava samo streaming naslova na Xbox konzolama.

E-poruke prikazane tijekom suđenja sežu u 2021., a u njima glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella razgovara sa Spencerom i drugim čelnicima tvrtke, te kaže da 'pretpostavlja' da tvrtka planira ima planove s Game Passom na računalima. Ovaj razgovor sa Spencerom vrtio se oko Google Stadije, no to je bilo godinama prije preranog gašenja usluge u siječnju 2023.

  • +4
Xbox One X Izvor: Promo fotografije / Autor: Microsoft

Sve što je ostalo su nagađanja da bi tvrtka na kraju mogla ponuditi PC igre putem streaminga, nešto što bi ponudilo izravnu konkurenciju Nvidijinom GeForceu Now, usluzi za igranje igara koje posjedujete putem oblaka.

Drugi dokumenti na sličan način otkrivaju iznenađujuće sitnice nekih od poslovnih planova titana industrije igara u posljednjih nekoliko godina. Jedan čak pokazuje da je Microsoft planirao kupnju Sega gaming studija kako bi 'pomogao ubrzati Game Pass', zaključuje izvor.