RAT S BOTOVIMA

Nova Muskova odluka: Uvodi se mjesečna naknada na X-u za sve korisnike?

19.09.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Online platforma X, ranije poznata kao Twitter, mogla bi uvesti mjesečnu naknadu za sve korisnike, najavio je njezin vlasnik Elon Musk, navodeći kao razlog borbu protiv 'vojske robota'

Tehnološki tajkun napravio je višestruke promjene otkako je preuzeo stranicu za 44 milijarde dolara u listopadu prošle godine.

Otpustio je tisuće zaposlenika, uveo opciju pretplate, promijenio ime iz Twittera u X, smanjio moderiranje sadržaja i ponovno aktivirao ranije zabranjene račune, uključujući račun bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

U srpnju je rekao da je platforma izgubila otprilike polovicu prihoda od oglašavanja. Botovi – računi koje vode računalni programi, a ne ljudi – uobičajeni su na X-u, gdje se mogu koristiti za lažno jačanje političkih poruka ili rasne mržnje.

Da uvodi mjesečnu pretplatu Musk je najavio u razgovoru uživo s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahujem, koji je u razgovoru s milijarderom pokrenuo pitanje internetskog antisemitizma i kako bi X mogao 'spriječiti upotrebu botova – vojske botova – u tome da repliciraju i jačaju antisemitizam'.

Musk je Netanyahuu rekao da X sada ima 550 milijuna 'mjesečnih korisnika' koji generiraju između 100 do 200 milijuna objava dnevno na platformi.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Jaap Arriens/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Korisnici Platforme X trenutno mogu platiti mjesečnu naknadu od osam dolara kako bi se pretplatili na premium Blue uslugu, no Musk je rekao da će novi sustav uvesti 'nižu cijenu pretplate'.

'To je jedini način za borbu protiv vojske robota', rekao je Musk. Nije precizirao kad će naknade biti uvedene, ali je objasnio da će pretplata otežati botovima otvaranje računa jer će svaki put trebati nove kreditne kartice.