KREĆE PRETPRODAJA

Stiže Red Hydrogen One, evo što znamo o njemu

18.10.2018 u 10:52

Bionic
Reading

Smartfon skuplji od najskupljeg iPhonea trebao bi ponuditi zaslon za trodimenzionalni prikaz sadržaja, ali i modularne nadogradnje za kamere te 3D zvuk

Danas bi trebala krenuti isporuka prednaručenih primjeraka pametnih telefona Red Hydrogen One. Smartfon početne cijene 1.295 američkih dolara (1.595 USD za izdanje od titanija) skuplji je čak i od nove linije Appleovih iPhonea. Što nudi zauzvrat? Evo što se trenutno zna.

Niste dosad čuli za tvrtku Red? To ne znači kako niste upoznati s njenim radom. Ako ste gledali filmove Guardians of the Galaxy Vol. 2, The Hobbit, Straight Outta Compton ili bilo koju Netflixovu originalnu TV seriju (recimo, Stranger Things 2 ili Jessica Jones), imali ste prilike vidjeti što njihove kamere mogu.

ZLATA VRIJEDNI SAVJETI

Proučite ovih sedam super trikova za apsolutno svaki smartfon

Pogledaj galeriju

Pametni telefon Hydrogen One ne slijedi trendove prisutne u drugim top modelima pametnih telefona. Aluminijsko (ili titanijsko) kućište je deblje no što smo navikli, četvrtasto, odrezanih rubova. Nema zubić na zaslonu i staklenu stražnju stranu, a 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice još uvijek je tu.

Što se specifikacija tiče, Hydrogen One je smartfon s operativnim sustavom Android 8.1 Oreo i Googleovom platformom AR Core. Pokreće ga Qualcommov procesor Snapdragon 835, podržan sa šest GB RAM-a. Ugrađenih 128 GB memorije moguće je proširiti pomoću kartice microSD. Podržava modularnu nadogradnju, što uključuje i leće za kameru Canona, Nikona, Sonyja, Leice...

No, izdvaja se po LCD 3D zaslonu dijagonale 5,7 inča (14,4 centimetra), razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela koji omogućava 'holografski' trodimenzionalni prikaz kojeg u Redu nazivaju 4-View (4V), a kojeg je moguće vidjeti bez posebnih naočala.

Nastao u suradnji s tvrtkom Leica, ovaj neobični zaslon koristi tehnologiju nazvanu Diffractive Lightfield Backlighting, koja prikazuje različite slike i teksture u različitim prostornim smjerovima kako bi stvorila privid dubine. Može prikazivati 2D i 3D sadržaj.

Smartfon straga i sprijeda ima po dvije kamere koje mogu snimati fotografije i video zapise za 4V, koje je (uz nešto konverzije) moguće podijeliti na YouTubeu ili putem zasebnog servisa Red Hydrogen Network. Da, podržava i igre, kao i 3D zvuk.

Hydrogen One ujedno može poslužiti kao monitor osjetljiv na dodir za druge kamere koje proizvode u Redu, poput kamere razlučivosti 8K za snimanje 3D sadržaja koju su najavili za iduću godinu. Takva bi kamera trebala omogućiti snimanje 3D sadržaja bez korištenja posebne konzole, piše CNET.