PROGRAMIRANJE ZA KLINCE

Stiže nam Sat kodiranja, jeste li spremni?

15.11.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Microsoft Hrvatska i Osijek Software City pozivaju sve hrvatske škole i nevladine organizacije na uključivanje u u projekt kojim će od 5. do 11. prosinca biti promovirani računarstvo i programiranje

Globalni projekt Hour of Code (Sat kodiranja), kojem je glavni partner tvrtka Microsoft, u Hrvatskoj će biti održan od 5. do 11. prosinca. Cilj je djeci u osnovnim i srednjim školama približi programiranje kako bi ih se potaknulo da se kasnije u životu opredijele za zanimanja budućnosti, odnosno zanimanja u IT industriji.

Projekt provodi nevladina organizacija code.org dok je nositelj projekta u Hrvatskoj nevladina udruga Osijek Software City koja okuplja više nevladinih udruga širom zemlje te ih uključuje u ovu inicijativu.

Dosad su se priključile nevladine udruge Programerko, Dar, Zadar developers Hub, Mali informatičari Strahoninca (MIS), Poduzetnički inkubator Koprivnica, Connect ID, Centar znanja, Locus Vinkovci te Mirovna grupa mladih Dunav.


Predviđa se da će globalno u projektu sudjelovati deseci milijuna učenika u preko 180 zemalja. Prošle godine u Hrvatskoj su se uključile 182 škole sa više od 7.500 mladih, a ove godine se očekuje sudjelovanje preko 200 škola širom Hrvatske.

Slično kao i prošle godine, Microsoft će i ove godine osigurati unaprijeđene udžbenike za Minecraft, aplikaciju za kodiranje koja koristi prepoznatljivo okruženje računalne igrice Minecraft.

Sat kodiranja je projekt kojim se kod mladih podiže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama te se potiču vještine kao što su rješavanje problema, logika i kreativnost.

Predavanja i radionice su namijenjeni svim učenicima u Hrvatskoj, bez obzira gdje se nalaze i koje škole pohađaju. Sat kodiranja može održati svaka osoba, informatički stručnjak ili osoba koja se prvi puta s time susreće, s obzirom da postoje vodiči i smjernice za predavanja.

'Do 2020. godine 90 posto poslova zahtjevati neki stupanj digitalnih vještina. Djeca se s tehnologijom danas upoznavaju već u vrtićkoj dobi, a u formalnom obrazovanju trebali bi svakako od prvog razreda osnovne škole. To, nažalost, nije slučaj u Hrvatskoj. Projekti kao što je Sat kodiranja upravo imaju cilj promovirati IT među mladima i razbiti mit kako je programiranje rezervirano samo za genijalce.

Ove godine želimo učiniti dodatan iskorak, a to možemo učiniti ako se našem pozivu odazove što više škola, učitelja te nevladinih organizacija koje će pružiti potrebnu mrežu volontera.


Uvjeren sam da ćemo na ovaj način mnoge mlade zainteresirati za bavljenje IT-em te im tako dati temelj za uspješno snalaženje na tržištu rada“, rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Prošle godine je u ovaj projekt bilo uključeno 15 milijuna mladih u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i Rusiju.

Nositelj Sata kodiranja za područje Hrvatske, Udruga Osijek Software City, održava satove kodiranja u školama i na drugim lokacijama, kao što su inovacijski centri, putem mreže svojih volontera dok Microsoft pomaže u osiguravanju dodatnih predavača tzv. Microsoft Student Partnera te materijala za radionice.

'Sva djeca bi se trebala upoznati s programiranjem jer na taj način uče kako razmišljati, rješavati probleme, kako u računalnom svijetu, tako i u stvarnom.

Djeca danas znaju koristiti računala, tablete i mobitele, ali ne i način na koji funkcioniraju. Trenutni kurikulum ih ograničava na obradu dokumenata i prezentacija, umjesto da ih uči kako stvarati programe. Zato želimo održati Sat kodiranja u svakoj školi i edukativnoj ustanovi što je ujedno i prvi korak od uvođenja programiranja u škole na način koji je primjeren uzrastu.

Sat kodiranja je vrlo zabavan i motivira djecu da nastave zanimanje za računalne znanosti', rekao je Bela Ikotić, tajnik Udruge Osijek Software City.

Za sudjelovanje u projektu Sat kodiranja mogu se besplatno prijaviti sve škole te nevladine i neprofitne organizacije na stranici Hour of Code