SVEMIRSKO (NE)VRIJEME

Solarne baklje kanibali mogle bi 'pogurati' polarna svjetla sve do sjevera Engleske

18.08.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Intenzivne 'kanibalističke' solarne baklje pojavljuju se nakon dvije ili više uzastopnih sunčevih erupcija nastalih unutar kratkog vremenskog intervala

Sunce je nedavno izbacilo dva oblaka plazme te bi moglo stvoriti polarna svjetla na južnijim regijama nego inače. Dva izbacivanja koronalne mase (CME), erupcija nabijenih čestica iz Sunčeve gornje atmosfere poznatije kao korona, izletjele su 14. i 15. kolovoza, piše metrološka služba Met Office. Nakon što plazma stigne na oko 150 milijuna kilometara između zvijezde i našeg planeta, mogle bi se međusobno kanibalizirati, naglašava SpaceWeather, te stvoriti jedan puno moćniji CME.

Kanibalizacija solarnih baklji nastaje nakon što Sunce u kratkom razdoblju izbaci dvije erupcije plazme, uz uvjet da druga bude nabijenija energijiom i samim time - brža od prve. Dvostruki izboj mase trebao bi do Zemlje stići u četvrtak 18. kolovoza te bi mogao uzrokovati polarna svjetla na područjima sve do New Yorka i sjevera Engleske.

Aurore su nusproizvod geomagnetskih oluja uzrokovanih interakcijom između Zemljinog magnetskog polja i magnetizirane plazme koja dolazi od Sunca. Geomagnetske oluje, pored lijepih boja na nebu, uzrokuju i nestanke struje, a mogu poremetiti radio i satelitsku komunikaciju. Državna metrololška služba Met Office naglašava da nadolazeća geomagnetska oluja neće uzrokovati značajnije smetnje.

  • +7
NASA je ugasila teleskop Spitzer - ovo su njegove najljepše fotografije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Trenutno smo na Suncu prepoznali pet pjega, izboja elektromagnetske radijacije koja utječe i na Zemlju. Za razliku od CME kojima treba oko tri dana da dođu do Zemlje, sunčeve baklje putuju brzinom svjetlosti, što znači da prognostičari ne mogu stići izdati upozorenje o njihovom dolasku.

Space nadodaje kako je 16. kolovoza najaktivnija Sunčeva pjega izbacila tri baklje srednje kategorije koje su uzrokovale poremećaj radio komunikacije, dok stručnjaci za svemirsko vrijeme tvrde da će tijekom idućih par dana do Zemlje doći još nekoliko njih. Pored gore spomenuti CME-ova, iz koronalne rupe na Suncu dolazi pojačan sunčev vjetar koji bi mogao pojačati aurore koje će biti vidljive tijekom kraja ovog tjedna.