ekstremne vrućine

Prvi put u povijesti znanstvenici ime dali - toplinskom valu

16.08.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Znanstvenici su prvi put u povijesti dali ime toplinskom valu. Nazvali su ga Zoe. Kako piše USA Today, španjolski su znanstvenici imenovali toplinski val koji je između 24. i 27. srpnja temperature podigao na nevjerojatnih 44,4 stupnja Celzija

Novi je to način da se javnosti ukaže na ekstremne vrućine i upozori je na opasnosti koje one donose, rekao je profesor sa Sveučilišta u Sevilli, Jose Maria Martin Olalla.

Uragani već godinama imaju imena, ali Zoe je prvi toplinski val koji je dobio ime, prenosi Science Alert.

Ime je rezultat projekta proMETEO Sevilla, inicijative Centra za otpornost Zaklade Adrienne Arsht-Rockefeller Atlantskog vijeća, istraživačkog centra i neprofitne organizacije sa sjedištem u Washingtonu.

  • +10
Isušeno jezero Bundek Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Sevilla je pilot lokacija za projekt, koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti o ekstremnim vrućinama i zagovaranje nastojanja da se smanje opasnosti od toplinskih valova.

Prema Španjolskoj državnoj meteorološkoj agenciji (AEMET), toplinski val definiran je kao najmanje tri uzastopna dana tijekom kojih najmanje 10 posto meteoroloških postaja bilježi maksimalne temperature iznad 95. percentila za razdoblje od srpnja do kolovoza između 1971. i 2000. godine, prenosi N1.