NE IZGLEDA DOBRO

Popularna društvena mreža gomila probleme, otvara li se Amazonu prilika za kupnju?

16.11.2018 u 13:24

Bionic
Reading

Pritisnut padom broja korisnika i sporijim rastom prihoda od očekivanog glavni izvršni direktor Snapa Evan Spiegel mogao biti prisiljen razmotriti prodaju tvrtke. Mogući kupac? Amazon

Snapchat je tijekom trećeg ovogodišnjeg tromjesječja izgubio jedan posto dnevno aktivnih korisnika, pa je njihov broj pao sa 188 na 186 milijuna. Ipak, broj korisnika je još uvijek pet posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Prihodi od 298 milijuna američkih dolara su nadmašili očekivanja burzovnih analitičara, a smanjen je zabilježeni gubitak (325 milijuna u odnosu na 353 milijuna dolara). No, cijena dionice Snapa potonula je u jednom trenutku blizu dosad najniže zabilježene razine od 6,46 dolara, što je drastično manje od 24 američka dolara, cijene s kojom je tvrtka ušla u javnu ponudu dionica u ožujku 2017 godine.

NIŠTA LAKŠE

Evo kako na Androidu možete snimati telefonske razgovore

Pogledaj galeriju

Investitore ponajviše pad prosječnog prihoda po korisniku od 12,5 posto u zemljama u razvoju. U Snapu očekuju kako će u zadnjem kvartalu ostvariti prihode između 355 i 380 milijuna dolara.

Glavni izvršni direktor Snapa Evan Spiegel za pad broja korisnika okrivio je operativni sustav Android, na kojem Snapchat ne radi podjednako dobro kao na Appleovom iOS-u. Umjesto pozitivne nule u ovoj i profita u idućoj godini, u Snapu su najavili ubrzavanje rasta prihoda.

Uz poboljšanje izvedbe na Androidu, nade polažu u seriju igara u virtualnoj stvarnosti Snappable. Igra Tic-Tac-Toe iz te serije privukla je 80 milijuna jedinstvenih korisnika.

Pritisnuli i pravni problemi

Uz financijske, tvrtka ima i pravnih problema. Američko Ministarstvo pravosuđa i Securities and Exchange Commission uručili su Snapu subpoenu zbog toga što su navodno zavarali investitore tijekom javne ponude dionica.

No, investitori poput Andrewa Lefta ističu kako je to što cijena dionice nije zaronila još dublje usprkos lošim vijestima znak kako tržište kapitala ipak ima povjerenja u Snap te kako toj tvrtci ne treba okrenuti leđa jer ima 180 milijuna korisnika, uglavnom mladih ljudi.

Left se nada kako će nezavidna financijska situacija potaknuti Evana Spiegela na potragu za partnerima, moguće i prodaju Snapa. Kao idealnog kupca naveo je Amazon.