OPREZNO!

Skypeom se širi novi trojanac

05.04.2013 u 16:53

Bionic
Reading

Ako dobijete sumnjivi link koji počinje s bit.ly ili goo.gl od nekog od kontakata putem Skypea, radije prije klikanja provjerite je li vam ta osoba zaista poslala link

Trojanski virus koji se aktivira klikanjem na link širi se Skypeom, upozorili su danas iz tvrtke koja se bavi internetskom sigurnosti Kaspersky Lab

Zaraza se širi porukom koja naizgled dolazi od jednog od kontakata sa Skypea, a koja uz tekst 'Your photo isn’t really that great' ima i link koji korisnika vodi na fotografiju, a počinje poput bilo kojeg skraćenog linka bit.ly i goo.gl.

Međutim, ako se klikne na link, otvara se web-stranica koja potom skida zloćudan kod na računalo umjesto prikazivanja fotografije.

Osim što trojanac pokušava ukrasti bilo kakvu lozinku koja je pohranjena na računalu, istu poruku o fotografiji šalje kontaktima putem Skypea. Također, u jednoj od verzija trojanac na računalo instalira Bitcoin generator - program koji koristi procesorsku snagu računala kako bi izradio digitalnu valutu Bitcoin.

Ako koristite Skype i kliknete na sumnjiv link, a potom primijetite da vam je računalo izuzetno sporo, vjerojatno ste 'pokupili' trojanca.

Koliko se brzo trojanac širi, najbolje govori podatak da lažne linkove klika oko 12 tisuća korisnika svakog sata.

Zasad su najugroženiji korisnici iz Rusije, Italije, Ukrajine, Poljske, Kine i Bugarske, ali iz Kaspersky Laba upozoravaju kako bi se zaraza mogla proširiti i na druge zemlje.