ZASAD IH JE PET

Samobor postavio punjače za električna vozila na stupove javne rasvjete

22.11.2023 u 07:29

Bionic
Reading

Samobor je postavio punjače za električna vozila na stupove javne rasvjete. Zasad ih je pet, a njihovo je postavljanje plaćeno novcem iz Europske unije. Radi se o pilot projektu, a samo punjenje plaća se 50 centi po spajanju, bez obzira na trajanje punjenja

Maleni inovativni punjači postavljeni su na stupove javne rasvjete u Samoboru. 'Postavljeno je pet punjača. Prošlu srijedu je krenula montaža i do kraja tjedna je bilo montiran', rekla je za HRT Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

'Jedna od pogodnosti je to što je instalacija trajala nekih sat vremena po punionici i zainteresiranost korisnika smo već vidjeli u nekoliko sati prilikom same instalacije', rekao je Antonio Bišćan iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Samobora.

Korisnika ima - naime, u Samoboru i Svetoj Nedelji oko 300 je električnih vozila. Puniti se može od 17 sati navečer do 7 ujutro, kada je uključena javna rasvjeta. 'Nije brzo punjenje, ali u 10 sati je moguće napuniti kapacitet baterije do 100 posto', rekao je Bišćan za HRT.

Riječ je o projektu Regionalne energetsko-klimatske agencije sjeverozapadne Hrvatske i Grada Samobora koji je financiran novcem Europske unije, a provodi se u još nekoliko europskih gradova.

'Planiramo se i u budućnosti uključivati u ovakve projekte i raditi na razvoju ovakve infrastrukture, jer postoji sve veća potreba na području grada. Primjećujemo porast broja električnih vozila na području grada. S obzirom na to da smo turistički grad dolazi nam veliki broj turista, zasigurno će i oni koristiti ove punjače', naglasila je Škrobot.

Osim u Ulici Ljudevita Gaja, punjači za električna vozila postavljeni su na stupovima javne rasvjete u Ulici Ljudevita Šmidhena.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.