SUPERMAN U OBLAKU

Ruđer s Amerikancima razvio virtualno superračunalo

20.09.2013 u 15:04

Bionic
Reading

Široka dostupnost instrumenata i razvoj novih tehnika za sekvenciranje DNK predstavljaju vrijedan alat za istraživanja u genomici. Međutim, pretvaranje podataka dobivenih sekvenciranjem u 'biološki' razumljive informacije zahtjeva sofisticiranu i skupu računalnu infrastrukturu

Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s američkim sveučilištima Emory i Penn State, razvio je računalnu platformu CloudMan koja putem web preglednika omogućava jednostavnu uspostavu virtualnih superračunala 'u oblaku'.

Trošak nabave, uspostave i održavanja velike i moderne računalne infrastrukture potrebne za obradu sve veće količine podataka dobivenih sekvenciranjem DNK predstavlja nepremostivu prepreku većini 'malih' laboratorija pa čak i cijelim institucijama. Srećom, dostupnost 'računarstva u oblaku' predstavlja prikladno rješenje tog problema.

Pojam računarstva u oblaku obuhvaća korištenje mreže udaljenih računala za pohranu, upravljanje i obradu podataka kojima se pristupa preko interneta, a u znanosti računarstvo u oblaku najčešće označava mogućnost da se određeni program odjednom pokrene na većem broju međusobno povezanih računala. Računarstvo u oblaku najjednostavnije se može objasniti kao usluga isporuke računarstva, na isti način kao kada npr. koristimo električnu utičnicu za dobivanje električne energije.

Računarstvo u oblaku počelo se razvijati 50-tih godina prošlog stoljeća povezivanjem velikih središnjih računala s terminalima, a ubrzani razvoj započeo je početkom 2000-ih. Amazon je 2006. godine prvi ponudio vanjskim korisnicima računarstvo u oblaku kroz Amazon Web Services (AWS).

CloudMan je jedinstveno rješenje u svijetu obzirom da funkcionira na četiri najpopularnije platforme računalnih sustava u oblaku (AWS, OpenStack, OpenNebula i Eucalyptus), a omogućuje bilo kojem znanstveniku da, uz umjereni trošak i na jednostavan način, dobije pristup osobnoj računalnoj infrastrukturi u samo nekoliko minuta bez potrebe za nabavkom računala (hardvera), osiguravanjem IT podrške i lokalnim smještanjem te infrastrukture čime se štedi vrijeme i novac. CloudMan također omogućuje uspostavu konfigurirane Galaxy aplikacije povrh virtualnog superračunala te tako predstavlja cjelovitu platformu za bioinformatičke analize i rješavanje kompleksnih problema.

„Istraživačka infrastruktura u sprezi sa znanstveno-razvojnim djelovanjem omogućuje da postanemo sami sebi samosvjesno progresivni. Budućnost se ne može predvidjeti, ali se može otkriti znanjem i inovacijama u primjerenom i suvremenom infrastrukturnom okruženju.“ - zaključuje prof. Skala.

Razvoj CloudMana dijelom je podržan i kroz EU FP7 projekt AIS-DC, a CloudMan platformu već koriste diljem svijeta: Galaxy Project, Genomics Virtual Lab Project, The Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC), Minnesota Supercomputing Institute, Harvard.