MOGU I SAMI

Robot zubar sam je pacijentu ugradio isprintane zube

27.09.2017 u 08:35

Bionic
Reading

Dogodilo se i to: robot je po prvi put samostalno obavio operativni zahvat na ljudskom biću. Ugradio je dva trodimenzionalno isprintana zuba u usta pacijentice

Zubarski zahvat koji će, vjerujemo, ući u povijest obavljen je u gradu Xianu u kineskoj provinciji Shaanxi. 

Iako je ljudsko zdravstveno osoblje bilo cijelo vrijeme u pripravnosti, tijekom jednosatne operacije nije bilo potrebe za njihovim aktivnim angažmanom. Dva nova, 3D isprintana zuba uspješno su ugrađena u usta pacijentice bez njihove pomoći.

Posao je obavio robot razvijen pri Sveučilištu Beihang u Pekingu te Stomatološkoj bolnici Četvrtog vojnog zdravstvenog sveučilišta.

Osmišljen je kako bi mogao obavljati zubarske zahvate samostalno i pritom izbjeći pogreške kojima su ljudi skloni. Pratio je unaprijed programiran niz naredbi kako bi ugradio implantate, ali se i uspješno prilagodio njenim pokretima i promjenama položaja tijela.

Koliko su roboti kirurzi sigurni?

Kinezi su ga izradili kako bi se bolje uhvatili u koštac s manjkom kvalificiranih zubara. Sličan problem imaju i u Hong Kongu te Singapuru. Procjenjuje se kako samo u Kini oko 400 milijuna pacijenate treba nove zube.

Operativni zahvati koje obavljaju roboti ili bivaju obavljani uz njihovu pomoć mogli bi omogućiti izvođenje složenih kirurških zahvata na daljinu. Pitanje koliko su takvi zahvati doista sigurni i dalje je bez jasnog definitivnog odgovora.

Istraživanje robotske kirurgije provedeno u Sjedinjenim Državama 2015. godine pokazalo je kako su 144 pacijenta umrla uslijed korištenja strojeva u medicinske svrhe. Iako velika, ta je brojka tek vrlo mali dio ukupno obavljenih zahvata te vrste, piše Independent.

  • +16
Otvoreni kup Hrvatske u edukacijskoj robotici Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić