UNIVERZALNI PRIHODI

Stiže li porez na robote?

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 31.08.2017 07:23
  • Objavljeno 31.08.2017 u 07:23
Industrijski robot (ilustracija)

Industrijski robot (ilustracija)

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ovisno o tom koga pitate, dobit ćete ili odgovor da roboti i umjetna inteligencija već grabe mnoštvo ljudskih poslova i da nitko nije siguran, ili da za sada nema razloga za paniku. Međutim, neki već sada razmišljaju o uvođenju poreza koji će osigurati univerzalne prihode za ljude

Nikako neće biti dobro ostanu li ljudi potpuno bez poslova. Donedavno su trebali brinuti tek industrijski radnici, no razvoj umjetne inteligencije i robotike već sada je došao tu da su i najkvalificiranije pozicije ugrožene. U Kaliforniji stoga razmišljaju o uvođenju posebne vrste poreza na strojeve koji ljudima oduzimaju poslove. 

Sredstva ubrana takvim porezom bi, prema kampanji Jobs of the Future Fund, poslužila za dopunsko obrazovanje onih koji su izgubili poslove, besplatan trening, a možda čak i univerzalne prihode. Jane Kim, autorica projekta, izjavila je kako je ideju za ovakvu vrstu poreza pokupila od Billa Gatesa. 

 

Kim već neko vrijeme okuplja sindikate, poslovnjake i druge relevantne organizacije i pojedince kako bi ne nužno realizirala ideju - već barem istražila mogućnosti.

Strojevi nas mijenjaju. Što to znači za nas?

Autor: Kurzgesagt

Niz je problema za ovakvu vrstu poreza

Potrebno je točno definirati što su roboti koji trebaju plaćati porez, broje li se u to i različiti sustavi za umjetnu inteligenciju. Ako je to slučaj - koji točno i u kojoj mjeri će se oporezovati?

Kim navodi kako je svjesna svih problema te se upravo stoga mora početi i razgovarati o tome. Status quo nikom ne može pomoći. Stoga će kampanja koju je pokrenula poslužiti kao javni forum, gdje će se prikupljati ideje, definirati i procjenjivati stvari. 

Jasno, nije moguće konkretno govoriti ni o tom je li ideja o robo-porezu praktična i učinkovita. Sve i u slučaju da se pokaže dobrom idejom, postojat će brojni industrijski lobiji koji će ju htjeti izrezati iz temelja. 

Stvari su bitno drugačije od svih predviđanja

Kako ranije umetnuti filmić Kurzgesagta prikazuje - novi val automatizacije je drugačiji od svega do sada, jer kombinira hardver i softver. I dok postoji vizija kako će AI i roboti zapravo podupirati razvoj ljudi, itekako je lako za razumijeti i one koji se svega toga jednostavno - plaše. 

Kalifornija neće tek tako izglasati porez na AI i robote, no razgovori oko budućnosti čovječanstva, posla i prihoda se moraju otvoriti u intenzivnijoj mjeri. Jane Kim bi vrlo lako mogla biti jedna od pionirki u tom smislu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!