TEHNOLOGIJA I MLADI

Roboti u kazalištu? Zašto ne, i to u Hrvatskoj!

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 17.09.2017 22:09
  • Objavljeno 17.09.2017 u 22:09
Len Oremović, Dea Jurasović, Tin Kukulj, Ena Andruza i Tin Mladina (Robotsko kazalište lutaka)

Len Oremović, Dea Jurasović, Tin Kukulj, Ena Andruza i Tin Mladina (Robotsko kazalište lutaka)

Izvor: LenTinTin Studios / Autor: LenTinTin Studios

Skupina zagrebačkih srednjoškolaca osmislila je i izradila putujuće kazalište u kojem glavnu ulogu imaju - roboti. Donosimo njihovu priču

LenTinTin Studios, koji stoji iza projekta Robotskog kazališta lutaka, pokrenuli su Len Oremović, Tin Mladina i Tin Kukulj, učenici 2.b razreda Prve tehničke škole Nikola Tesla iz Zagreba. Njih trojica režu i buše, šarafe i 3D printaju, leme i programiraju. 

Pridružile su im se Ena Adruza i Dea Jurasović, učenice 2.c razreda Prve gimnazije iz Zagreba. One rade predstave, čitaju priče, pišu scenarije, glume i snimaju.

Odakle ideja za Robotsko kazalište lutaka i kako je nastalo, za tportal pojasnila je Ana Vlah, koja se timu nesvakidašnjeg kazališta priključila tijekom ljeta kako bi kolegama iz pedagoških struka prikazala kazalište kao vrijedan alat za učenje.

Pomaci u tom smjeru već su vidljivi. Robotsko kazalište lutaka nedavno je odabrano kao jedan od četiri alata neformalnog učenja koji će Hrvatsku predstavljati tijekom dvanaestog izdanja Međunarodnog sajma alata i metoda neformalnog učenja Tool Fair koji će od 6. do 11. studenog biti održan u gradu Varni u Bugarskoj.

Kazalište je također predstavljeno na nekoliko sajmova inovacije, a na izložbi Inova-Mladi 2017 dobili su zlatnu medalju.

No vratimo se na početak. 

Ana Vlah

Ana Vlah

Izvor: LenTinTin Studios / Autor: LenTinTin Studios

'Robotsko kazalište lutaka spontano je nastalo kao dobra ideja te su se dečki brzo pripremili za natjecanje startupova Get in the Ring, održano proljetos u zagrebačkom Hubu385', rekla nam je Vlah. 

Novi način čitanja lektire

Len, Tin i Tin za stručnu su praksu, koju su morali odraditi u sklopu nastave u srednjoj školi, htjeli raditi nešto što je imalo smisla. Imali su prilike raditi u Hardware labu u Hubu385, gdje im je Tinov tata Veljko bio mentor, u pokušaju otkrivanja novog načina čitanja lektire. 

Razvoj hardvera trajao je oko tri tjedna, u što je uključena priprema i izrada prototipa. Paralelno s time nastajala je predstava, za što je trebalo desetak dana tijekom kojih su završili scenografiju, snimili glasove i programirali kretanje. 

Roboti se sastoje od kućišta, mehaničkih elemenata, motora i elektronike. Većina materijala za prototip je kupljena u Hrvatskoj, a potom prilagođena. Recimo, kućište od drvenih ploča dečki su sami pilili. Mehanika na novom kazalištu je njemačka, motori i dio elektronike naručeni su iz Kine, a dio dijelova dečki su sami dizajnirali i 3D isprintali. 

Tehnologija izrade bila je jednostavno bušenje, piljenje i lemljenje, a za pokretanje kazališta koristi se ploča Arduino. Za programiranje su korišteni programski jezici G-code (GRBL) i Python, iako će za predstave moći biti dovoljan i jednostavniji MIT Scratch.

Zasad u programu imaju dvije predstave: 'xkcd: Spirit', nastalu po stripu o Spiritu, nesretnom stanovniku Marsa, te Ezopove basne. 

Ideje za predstave predlažu sami srednjoškolci. Trenutno su aktualne lektire, ali u planu je raditi kratke predstave koje će progovarati o društvenim i osobnim problemima s kojima se djeca i mladi susreću i o kojima žele govoriti.

Tako bi se, između ostalih, mogli pozabaviti temama kao što su (cyber)bullying, što želim biti kada narastem, bi li u današnje vrijeme Romeo i Julija mogli imati tajnu romansu na Facebooku, kako bi razmetni sin potrošio imetak (na Mercedes, kazne i cajke?) i tome slično.

Djevojke se više bave predstavama, a dečki programiranjem i robotima. Veljko Kukulj, Tinov tata i mentor, uz njih je cijelo vrijeme, a podršku im - osim svih roditelja - pružaju Luka Sučić iz Huba385 te Filip Kovačić Popov iz Smart Lumiesa. 

Robotsko kazalište lutaka - xkcd: Spirit

Izvor: Društvene mreže / Autor: LenTinTin Studios

Deset tisuća kuna za prototip

Prototip su financirali vlastitim sredstvima. 'Potrošili smo oko deset tisuća kuna. Osim softvera i hardvera, popili smo puno kava jer je za ovakav projekt komunikacija strašno važna, a učilo se i na (vlastitim) pogreškama koje nisu uvijek besplatne, ali su neprocjenjiv izvor iskustva. 

U razvoj novog modela ulažemo otprilike jednak iznos, ali smo dobili i potporu tvrtke Hennlich, koja nam pomaže s dijelovima za robotiku', rekla je Vlah.

Dosad su nastupali na manifestacijama u Hubu385, a od nedjelje 17. rujna igrat će na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka na Zrinjevcu i u Novom Zagrebu. 

Uz već spomenuti Tool Fair, u studenom će sudjelovati na CARNetovoj korisničkoj konferenciji CUC u Dubrovniku. Tijekom jesenske turneje će posjetiti pojedine knjižnice i škole u Zagrebu i okolici.

Planiraju pripremiti još predstava, a očekuju i nove članove tima. 'Dodat ćemo nove funkcionalnosti kazališta koje bi omogućile raznolikije predstave, ali i skup predstava i metodičkih uputa za primjenu u nastavi. 

Naravno, želimo dovesti kazalište kao metodu iskustvenog učenja među što više djece i mladih u Europi i Americi', zaključila je Vlah.

Tim Robotskog kazališta lutaka

Izvor: LenTinTin Studios / Autor: LenTinTin Studios

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!