KAKAV ZRAK DIŠEMO?

Rim najzagađeniji, Berlin najčišći, a gdje je Zagreb?

Trg bana Jelačića u sumrak

Trg bana Jelačića u sumrak

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakuš / PIXSELL

London je jedan od najnezdravijih gradova u Europi jer nije gotovo ništa učinio kako bi smanjio količine opasnih čestica što ih sadrže ispušni plinovi automobila, pokazala je nova studija kvalitete zraka

Grad u kojem bi se 2012. trebale održati Olimpijske igre ima ispodprosječnu kvalitetu zraka i na rang-listi se nalazi iza Glasgowa, Kopenhagena i Stockholma. Najčišći veliki grad u Europi je Berlin, dok od Londona zagađeniji zrak imaju samo Düseldorf, Milano i Rim.

Istraživanje također pokazuje da zagađeni zrak u Europi svake godine odnosi oko 500.000 života, a njegove posljedice koštaju porezne obveznike oko 790 milijuna eura. Njegovi rezultati podudaraju se s onima iz dvaju prijašnjih studija koje su provedene u 2011. godini. Analizom su procijenjeni rezultati aktivnosti za smanjenje količina smoga u zraku koje su poduzete od 2005. do 2010. kada je na snagu stupio novi zakon o ograničavanju koncentracija lebdećih čestica PM10.

London je svrstan vrlo nisko jer je od 2005. do danas po tom pitanju u njemu zabilježen nazadak. Grad je doduše suzio zonu dozvoljene emisije za transportna vozila te potaknuo pješačenje i korištenje bicikala, međutim prepolovio je zonu u kojoj se provodi naplata zagađivanja, smanjio planove uvođenja novih hibridnih autobusa i značajno povećao cijene javnog prijevoza. Studija je provedena na temelju ocjena u devet kriterija, među kojima su bili i upravljanje prometom, prelazak na održivi javni prijevoz i javne informacije.

'Iako je do Olimpijskih igara ostalo manje od godinu dana, London u rješavanje problema visokih razina zagađenja zraka ulaže manje napora od drugih europskih metropola. Vlada i gradonačelnik više ne mogu ignorirati najveću zdravstvenu krizu koja je ugrozila grad od velikog smoga 1952', rekao je James Grugeon, izvršni direktor nevladine organizacije Environmental Protection UK koja je dio koalicije za zaštitu okoliša i zdravlja.

'Sramota je što su građani Londona još uvijek prisiljeni udisati nečist zrak. Vlada i gradonačelnik moraju poduzeti hitnu akciju kako bi im pomogli da lakše dišu, a to će pomoći i u borbi protiv klimatskih promjena', rekla je Jenny Bates iz Friends of the Earth.

Zagreb među čišćim gradovima

Zagreb, nažalost, nije bio obuhvaćen ovom studijom, međutim u Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj tvrde da se zagađenje zraka u hrvatskoj metropoli postupno smanjuje.

'U Zagrebu postoji šest gradskih i tri državne mreže koje prate kakvoću zraka', rekla je Vesna Vugec iz Ureda.

'Mjerimo puno parametara – čak 13. Primijetili smo određeno poboljšanje kvaliteta zraka. U Zagrebu su posebno pozorno bile praćene razine lebdećih čestica i dušikovih oksida. Na Črnomercu i u Susedgradu su prije 2009. registrirane povišene razine lebdećih čestica te je kvaliteta zraka bila treće kategorije. Kasnije je ona poboljšana do druge kategorije. Na Pešćenici su bile utvrđene povišene razine dušikovih oksida koji nastaju uglavnom u prometu i industriji. 2009. je donesen program zaštite i poboljšanja kakvoće zraka, proveden je program za smanjenje tih zagađenja te je danas zrak u Zagrebu uglavnom prve ili druge kategorije. Najveća onečišćenja su u vrijeme zimskih mjeseci u prosincu, siječnju i veljači, u sezoni grijanja. Posljednjih godina nismo primijetili pogoršanja, već čak određenja poboljšanja, međutim nisu rađene usporedne studije koje bi pokazale gdje se na europskoj rang-listi točno nalazi Zagreb. U Zagrebu se mjerenja obavljaju već od 1965, čime se rijetko koji grad može pohvaliti. Tada je situacija bila puno lošija. Bilo je dosta sumpornog dioksida, što je riješeno centraliziranim sustavima grijanja', objasnila je Vesna Vugec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!