SUDAR DVIJU GENERACIJA

Recenzija pametnih satova Galaxy Gear i Gear 2

09.06.2014 u 07:16

Bionic
Reading

Iako predstavlja velik korak naprijed, Gear 2 još nije pametni sat koji bi prokrčio put za tu kategoriju uređaja onako kako je to učinio iPhone za pametne telefone. No čini se da Samsung ide u pravom smjeru

Pametni satovi među rijetkim su gadgetima zbog kojih se nađem u dvojbi kada ih trebam koristiti.

Naime, volim nove tehnološke stvarčice općenito i prilično mi je zanimljivo to kako naizgled nezadrživo prodiru u gotovo svaku poru naše svakodnevice. S druge strane, nisam ljubitelj ručnih satova ni u kojem izdanju.


Zadnji put kad sam koristio jednog od njih bilo je tijekom služenja vojnog roka prije oho-ho godina. Što nije bila najbolja ideja, jer u vojsci vrijeme kao da prolazi sporije. Zadnje što trebate je nešto što će vas dodatno podsjećati na to.

Nisam, dakle, u startu bio naklonjen Samsungovu pametnom satu i njegovu mlađem bratu. Ne mogu reći kako su me uspjeli preobratiti, ali sad barem bolje razumijem zašto je taj koncept mnogim ljudima toliko fora, a i vidim mogućnosti za daljnji razvoj.

S pametnim satovima u Samsungu pokušavaju nešto u čemu su dosad kaskali za Appleom, barem kad su pametni telefoni i tableti u pitanju - biti predvodnici i definirati čitavu novu kategoriju uređaja.

Nije im to prvi put. Serijom Note uspjeli su stvoriti tržište za uređaje sa stilusom, recimo. Sličnim putem ide i serija Camera, koja kombinira fotoaparat s brojnim funkcionalnostima smartphonea i tableta.

Na području pametnih satova preteklo ih je čedo Kickstartera Pebble, a ubrzano se priključuju i veliki igrači poput Sonyja. Uskoro bismo u utrci mogli vidjeti i Google (s LG-om, Motorolom i samostalno), Apple, HTC i druge teškaše.

Nakon prvog, iz Samsunga su vrlo brzo izbacili nove modele (u razmaku od kojih pola godine) pozicionirajući seriju Gear ponajprije u dvama glavnim segmentima: kao dodatak konceptu digitalnog rokovnika i kao uređaje namijenjene ljubiteljima sporta i rekreacije.

Što se dizajna tiče, Gear 2 donio je nekoliko dobrodošlih promjena u odnosu na prethodnika.

Oba se uređaja sastoje od staklene površine u metalnom okviru, s plastičnom pozadinom i remenom koji se može prilagoditi obujmu zapešća te metalne kopče.

Galaxy Gear (klikni za uvećanje)


Prvi Gear imao je čudnih rješenja, poput minijaturnog gumba za uključivanje smještenog na desnom bridu i kamere ugrađene u remen. Prvo je nepraktično, naročito za vlasnike dlakavijih ruku. Drugo, ne samo što je malo nakaradno izgledalo, već je ujedno onemogućavalo zamjenu remena.

Na dvojci su kameru premjestili u zaslon, a gumb za uključivanje premjestili na prednju stranu i pristojno ga povećali, a remen učinili zamjenjivim.

Na oba sam se lako i brzo navikao. Kako su malo veći (s okvirom i do šest centimetara u dijagonali), zapinjali bi pri zakopčavanju jakni i sličnih odjevnih predmeta. Težina je odgovarajuća, plastični remen malo prekrut za moj ukus, za kopču bi bilo dobro kad bi se lakše zatvarala.

Kad je izgled u pitanju, oba su dopadljiva i djeluju robusno. Prednost bih dao dvojci, zato što djeluje manje, zaobljenije i mekše, a dozvoljava i promjenu izgleda zaslona, što kod jedinice nije bio slučaj. Zbog veličine i nesvakidašnjeg izgleda, definitivno će privući pažnju. Je li to dobro ili loše, odlučite sami.

Automatski se aktiviraju na pokret ruke, što je odlična fora (osim ako ste u kinu).

Galaxy Gear 2 (klikni za uvećanje)


Jedinicu sam upario s Noteom 3, dvojku s friško pristiglim Galaxyjem S5. Oba pametna sata bilo je jednostavno za povezati s matičnim uređajem, bilo putem Bluetootha, bilo putem NFC-a. Ako je bilo razlike u funkcioniranju, nisam je primijetio.

Budući da aplikacija Gear Manager nije bila instalirana, preuzeo sam je iz Samsungova dućana (besplatna je, naravno), aktivirao Bluetooth te uključio sat. Nakon toga sam samo trebao slijediti upute. Koje su, doduše, na dvojci bile na španjolskom (i uporno odbijale pokušaje promjene na bilo koji drugi jezik). Srećom, bile su elementarne pa jezik nije bio velika prepreka. Cijeli proces trajao je nekoliko minuta za oba uređaja.

Dolaze s plastičnim dockom za punjenje putem mikro USB-a, koji se prikači sa stražnje strane, gdje su smješteni konektori i senzor za NFC. Za dvojku su napravili nešto manji i lakši. Imao sam dojam kako bi ih bilo lako izgubiti, što je nezgodno jer su potrebni ne samo za punjenje, već i za uparivanje.

Prvo što sam probao na oba uređaja bilo je telefoniranje. Zvuk i prijem bili su dobri, s druge strane su me također dobro čuli. U kvaliteti gotovo da nije bilo između sata i mobitela.

Malo je uvrnuto govoriti u sat, što u zatvorenim i ne previše bučnim prostorijama možete izbjeći, jer ne mora biti baš jako blizu. I da - nećete ih koristiti ako ne želite da svi u neposrednoj blizini prate s kime i o čemu razgovarate.


Na poziv se može odgovoriti dodirom zaslona ili glasovno (koristeći S Voice). Preferirao sam prvu opciju, jer mi je bilo dovoljno čudno razgovarati sa satom. No mogu zamisliti situacije u kojima bi druga bila poželjnija i praktičnija.

Iduće na redu bilo je snimanje fotografija i videa. Brzo sam se ufurao, iako se trebalo navići na hvatanje kadra iz nesvakidašnjeg kuta.

Nisam očekivao visoku kvalitetu - ipak su to kamere s dva megapiksela. No i jedinica i dvojka isporučile su zadovoljavajući materijal, koji bi odmah bio prebačen na pametni telefon. Iako imaju četiri GB memorije za pohranu, nisam se s time zamarao čim sam vidio koliko je malo vremena potrebno za prebacivanje na memorijom bogatiji uređaj.

Dva se uređaja razlikuju i po operativnom sustavu. Jedinicu pokreće Android, a dvojka je prebačena na Samsungov Tizen. Pri korištenju nema drastično velikih razlika, ali ima u mogućnostima.

Na Gearu je navigacija slična kao i na pametnim telefonima s Androidom. Potez prema dolje dovest će vas na početnom zaslonu do kamere, inače služi kao korak nazad. Potez prema gore do aplikacije za pozive. Lijevo ili desno vodi do karusela s drugim aplikacijama.

Gear 2 funkcionira slično - lijevo i desno vodi do aplikacija, prema dolje je povratak na prethodni korak. Uveli su i praktičnu opciju poziva aplikacija i značajki dvostrukim kuckanjem. Kad to napravite dvama prstima, recimo, pokazat će stanje baterije i postavke za povezivanje.

Gear (klikni za uvećanje)


Osim poziva i kamere, zanimljive su mi bile i obavijesti. Oba uređaja moguće je povezati s popularnim servisima i društvenim mrežama, kao što su Gmail, Evernote, Facebook ili Twitter. Ideja je da možete pratiti što se na njima događa bez stalnog praćenja mobitela.

Jesu li u tome uspjeli? Pa, i ne baš. Jedinica ne može prikazati ništa više osim isporučivanja same obavijesti. Izuzetak su nativne Samsungove aplikacije, za koje će prikazati kompletan tekst. Dvojka će ponuditi nešto više informacija, ali ne puno - tek toliko da dobijete osnovnu ideju o čemu se radi.

Najkorisnijim se pokazala veza s Googleovim Kalendarom - dobio bih obavijest na zaslon svaki put kad se približilo vrijeme sastanka ili druge unaprijed dogovorene obveze.

Dvojka je donijela više aplikacija vezanih uz tjelovježbu i sport (mjerenje pulsa, poboljšano brojanje koraka, praćenje vježbanja), ali i ugrađeni infracrveni senzor pomoću kojeg je moguće sat pretvoriti u daljinski upravljač.

Budući da sam uređaj imao vrlo kratko na raspolaganju, nisam stigao isprobati tu funkcionalnost, iako mi se čini vrlo zgodnom (pogotovo ako ju se tješnje poveže sa S Voiceom).

Dvojka ima i značajno bolju bateriju. Iako ni jedinica nije loša - izdržala je puna dva dana bez punjenja - dvojku nisam uspio dokrajčiti ni nakon četvrtog dana. Pretpostavljam da bi obje kraće potrajale da sam više koristio, recimo, streaming glazbe, ali mi to nije imalo smisla. Zvučnik na oba uređaja dobar je za razgovore, no ne i za kvalitetno slušanje glazbe.

Očekivano, korištenje oba izdanja Geara praznilo je brže i bateriju na uređajima s kojima su bili povezani. Ne drastično, ali nije bilo ni za zanemariti.

Gear 2, u društvu s Neom (klikni za uvećanje)


Iako je napredak vidljiv, čini mi se kako Samsung još nema pametni sat kojim bi mogao poharati tržište i tu kategoriju uređaja uvrstiti učiniti sveprisutnima. Cijene Geara i Geara 2 su previsoke za uređaje koji ne nude puno novih i drukčijih funkcionalnosti, naročito kad su odvojeni od mobitela s kojim su upareni. Dok se to ne promijeni, dok ne dobiju jaču podršku u vidu ekosustava pratećih aplikacija, ostat će tek zgodan modni dodatak za one koji imaju viška para u džepu.

A takvih kod nas nema previše.

Galaxy Gear - specifikacije

Dimenzije: 6.8 x 56.6 x 11.1 mm
Težina: 73,8 g
Zaslon: 1,6'' (četiri cm) Super AMOLED, rezolucije 320 puta 320 piksela, Gorilla Glass
Procesor: Exyinos, na 800 Mhz
Operativni sustav: Android 4.2.2
Ugrađena memorija: 4 GB
RAM: 512 MB
Kamera: 2 MP
Senzori: brzinomjer, žiroskop
Baterija: 315 mAh
Povezivanje: Bluetooth 4.0
Otporan na: vodu (IP55)
Cijena: 1.699 kuna

Galaxy Gear 2 - specifikacije

Dimenzije: 36.9 x 58.4x 10.0 mm
Težina: 68 g
Zaslon: 1,63'' (4,1 centimetar) Super AMOLED
Procesor: dvojezgreni Exynos na 1 GHz
Operativni sustav: Tizen
Ugrađena memorija: 4 GB
RAM: 512 MB
Kamera: 2 MP
Senzori: brzinomjer, žiroskop, mjerač pulsa
Baterija: 300 mAh
Povezivanje: Bluetooth 4.0, IR
Otporan na: vodu (IP67), prašinu
Cijena: 2.499 kn