NACIONALNA SIGURNOST

Ravnatelj FBI-ja: Kineski hakeri napadaju infrastrukturu SAD-a kako bi sijali paniku

22.04.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Christopher Wray je održao predavanje o različitim percipiranim prijetnjama u digitalnom prostoru

Hakeri koje upošljava kineska vlada neprestano pokušavaju prodrijeti u računalne sustave američkih postrojenja za pročišćavanje vode i energetskih mreža s ciljem 'pozicioniranja za izazivanje panike', prema alarmantnom novom govoru direktora FBI-ja Christophera Wraya. S obzirom na uspjeh kineskog programa Volt Typhoon za infiltraciju u američku infrastrukturu od 2021., riječ je o stvari na koju, piše Gizmodo, valja obratiti pažnju.

Wray tvrdi da je Narodna Republika Kina (NR Kina) posvetila goleme resurse ofenzivnom kibernetičkom programu koji je 'veći od svih sličnih programa drugih velikih država zajedno'. Ravnatelj FBI-a, koji je te komentare dao tijekom govora na Sveučilištu Vanderbilt u Tennesseeju u četvrtak, rekao je da je ovo hakiranje usmjereno na 'davanje mogućnosti kineskoj vladi da u pravom trenu zada razorni udarac'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vanderbilt University

'NR Kina je jasno dala do znanja da u svom pokušaju da dominira na svjetskoj pozornici kao potencijalnu metu uzima svaki sektor našeg društva. Plan im je nanijeti niske udarce civilnoj infrastrukturi s ciljem izazivanja panike i slamanja američke volje za otporom', rekao je Wray tijekom razgovora u četvrtak koji se uživo prenosio na YouTubeu.

Wray se uglavnom usredotočio na prijetnju Kine koja se odnosi na kritičnu infrastrukturu, no također je govorio o TikToku, platformi kojoj SAD prijeti zabranom.

'Kineska vlada ima mogućnost iskoristiti prikupljanje podataka putem TikToka o milijunima i milijunima i milijunima korisnika', rekao je Wray u četvrtak. 'Dakle, razmislite koliko želite razotkrivati kineskim obavještajnim službama, jer one imaju mogućnost iskoristiti te sakupljene podatke za različite vrste operacija.' Wray inzistira na tome da prijetnja više nije samo dugoročna briga, već nešto što bi moglo postati stvarnost do 2027., s obzirom na procjenu koju je nedavno objavio Ured direktora nacionalne obavještajne službe prema kojoj bi Kina mogla napasti Tajvan prije kraja ovog desetljeća.

'2027. nije baš daleko', rekao je Wray. 'U stvarnosti, nije ni iza ugla. Već danas osjećamo neke od posljedica. U vladi, u cijeloj vladi, gledamo na proračune za 2024. koji se sada pišu kao na odrednice koje ćemo resurse imati na raspolaganju da se 2027. godine suprotstavimo Kini.'

Ovo, zaključuje izvor, odaje razlog zbog kojeg Wray diže uzbunu, bilo da vjerujete u eventualni ratni sukob Kine i SAD-a ili ne. Budžeti se aranžiraju nekoliko godina unaprijed, što znači da obavještajne službe i agencije za provođenje zakona žele upozoriti javnost na potencijalne buduće sigurnosne prijetnje.