TEHNO SAVJETI

Što je uopće taj VPN, što sve može i što trebate znati o njemu?

21.04.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Ako se dosad niste susretali s virtualnim privatnim mrežama, evo pregleda osnovnih informacija koje trebate znati

Sve što upišete u web preglednik nosi tragove vašeg identiteta.

Virtualna privatna mreža (VPN) je alat pomoću kojeg možete u većoj mjeri sačuvati vašu privatnost, deblokirati geo-ograničeni sadržaj i izbjeći cenzuru.

Kako funkcionira VPN?

VPN-ovi su alati za privatnost s robusnim protokolima šifriranja za maskiranje vaših podataka i lokacije tako da ih vaš pružatelju usluga pristupa internetu ili bilo koja treća strana ne može vidjeti.

Otprilike, kao da podatke šaljete kroz tunel, tako da ih možete vidjeti samo vi i primatelj, i obrnuto.

Budući da pružatelj VPN usluga koristi svoj lanac poslužitelja od početka do kraja, može maskirati vašu IP adresu, dajući vam na taj način određenu (ne i potpunu) anonimnost.

Vaše računalo ili pametni telefon i dalje imaju IP adresu, ali ona je privremena i može biti u bilo kojoj državi u kojoj se nalaze njegovi poslužitelji.

Zašto koristiti VPN?

Zaštita privatnosti: VPN koristi enkripciju za prikrivanje vašeg internetskog prometa, što (teoretski) sprječava neovlašteno njuškanje vaših aktivnosti online.

Sigurnost: korištenje VPN-a hakerima otežava presretanje vaših podataka ili pristup vašem uređaju. Sigurniji javni Wi-Fi: javne Wi-Fi mreže, poput onih u kafićima ili zračnim lukama, često su nesigurne.

VPN može pomoći u zaštiti vaših podataka od zlonamjernih igrača koji čekaju u zasjedi da se prijavite na takve mreže.

Pristup geo-ograničenim web odredištima: pojedina web odredišta i usluge streaminga dostupna su ovisno o regiji u kojoj se nalazite. S VPN-om možete zaobići takva geo-ograničenja povezivanjem na poslužitelja na drugoj lokaciji.

Zaobilaženje državne cenzure: korištenje VPN-a s anonimnim preglednikom poput Tora može zaobići cenzuru. Ali, to može biti rizično, stoga budite oprezni.

Sigurnija razmjena podataka putem P2P servisa: VPN može biti još jedan sigurnosni sloj ako razmjenjujete osjetljive podatke putem mreža P2P. Dobri VPN-ovi mogu čak prikriti vašu upotrebu torrenta i smanjiti mogućnost redukcije brzine prijenosa podataka vašeg pružatelja usluga pristupa internetu.

Zaštita povijesti pregledavanja: šifrirane podatke teže je prodati oglašivačima. Ušteda na kupovini online: letovi, hoteli i web stranice za kupnju, između ostalog, često koriste podatke o vašoj lokaciji za dinamičko određivanje cijena. Pokušajte promijeniti svoju VPN lokaciju kako biste pronašli jeftinije cijene.

Što VPN ne može?

Ne jamči apsolutnu tajnost: vaš pružatelj VPN usluge zadržava neke informacije o vašem prometu pregledavanja. Neke države zahtijevaju od svih pružatelja usluga pohranu korisničkih imena, IP adresa i obrazaca pregledavanja kako bi suzbili kibernetički kriminal.

Iako su takve mreže legalne u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, države poput Kine i Rusije dopuštaju VPN-ove, ali uz stroga ograničenja. Nekoliko država ih je potpuno zabranilo.

Ako je to moguće, najbolje je VPN s politikom bez prijavljivanja.

Ne može vas zaštititi od zlonamjernog softvera: VPN može sakriti vaš identitet, ali ne može zaštititi vaše računalo od napada zlonamjernog softvera ili pokušaja krađe identiteta ako kliknete zaraženu poveznicu.

Tu na scenu stupaju vatrozid i antivirusni softver. Neke VPN tvrtke nude ih kao dodatne usluge, ali namjensko antivirusno rješenje i dalje je najbolje rješenje.

Neće blokirati sve oglase: VPN ne može ukloniti ugrađene oglase - i dalje ćete ih vidjeti, ali ne na temelju vaše lokacije ili IP adrese. Neki VPN-ovi nude dodatne alate za blokiranje oglasa, dok drugi to imaju kao dio osnovne usluge.

Neće sakriti vašu aktivnost unutar korisničkih računa na koje ste prijavljeni: VPN-ovi mogu sakriti vašu IP adresu s vaših registriranih računa, ali ne mogu sakriti ništa što radite na njima.

Na primjer, Google će i dalje imati vašu povijest pretraživanja. Također, VPN-ovi ne mogu ukloniti kolačiće ili povijest vašeg preglednika.

Neće vas zaštititi od (i)legalnog pregledavanja: netko tko pažljivo pogleda može reći koristite li VPN. U mnogim državama vlasti također mogu pristupiti vašim podacima uz nalog. Čak i iza VPN-a, kibernetički detektivi vas mogu pratiti na mreži, budući da podaci o registraciji web stranice, otisci prstiju preglednika i curenje DNS-a mogu odati što radite online.

Prvi koraci s VPN-om

Ne birajte besplatne VPN usluge jer je moguće kako zarađuju prodajom vaših podataka. Odabir pravog VPN-a ovisi o ravnoteži između vaših potreba i mogućnosti. Evo što svakako trebate uzeti u obzir:

Koje podatke prikuplja VPN? Provjerite politiku privatnosti pružatelja VPN usluge.

Koje protokole VPN koristi za šifriranje? OpenVPN i WireGuard dva su preporučena protokola. Dobar VPN omogućuje vam promjenu protokola.

Koliko poslužitelja i poslužiteljskih lokacija diljem svijeta nudi? Provjerite popis poslužitelja i lokacije zemalja jer vam oni mogu pomoći u zaobilaženju geo-ograničenja.

Koje su brzine u ponudi? Provjerite brzinu i pouzdanost mreže u vršnim satima i izvan vršnih sati uz probnu pretplatu ako je moguće.

Što nudi kao dodatne usluge? Dodaci kao što su zaštita od virusa, blokiranje oglasa, prekidač za isključivanje, namjenske IP adrese, kompatibilnost s Torom i slično mogu biti korisni.

Odabir također dosta ovisi o tome za što VPN planirate koristiti. Neki će biti bolji za zaobilaženje geo-ograničena, drugi za torrenting, treći za igranje online i tome slično, piše Life Hacker.