SOLIDARNOST NA DJELU

Prosvjedi u Appleovim dućanima zbog radničkih prava

09.02.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Prosvjednici, među kojima je i znatan broj Appleovih kupaca, peticijom traže promjenu odnosa prema radnicima u Aziji

Appleovi korisnici namjeravaju umarširati u sjedište te tvrtke i dućane u Washingtonu, New Yorku, San Franciscu, Londonu, Sydneyju i Bangaloreu da bi prosvjedovali protiv katastrofalnih radnih uvjeta u njezinim tvornicama u Kini.

Uručit će peticiju, čijih 250 tisuća potpisnika - među kojima je velik broj kupaca Appleovih proizvoda - od direktora Tima Cooka i uprave traže razvoj strategije zaštite radnika koji sastavljaju iPhone. Prikupljanje potpisa provedeno je u organizaciji Change.org i SumOfUs.org, piše Tom's Guide

'Obrazovano tržište kojem se Apple obraća sastavljeno je od odgovornih potrošača koji ne žele proizvode nastale u neljudskim uvjetima rada', prenosi Tom's Guide riječi Taren Stinebrickner-Kauffman, direktorice SumOfUsa. 'Apple je poznat po tome što obraća veliku pozornost svakoj pojedinosti. Nisu mogli biti svjesni desetina smrti radnika, zlorabe dječje radne snage i njihovog izlaganja otrovnim supstancama jedino ako to namjerno nisu htjeli znati.'

O samoubojstvima radnika u Foxconnu, Appleovom dobavljaču u Kini, već se neko vrijeme javno govori. Rasprava se dodatno rasplamsala nakon radijske emisije kojoj su tema bili upravo uvjeti rada u tvornicama koje rade za tvrtku iz Cupertina. Tom je prilikom, primjerice, otkriveno da adolescenti rade 16 sati na dan za nadnicu od 70 centi (oko 3,5 kuna) po satu. Nakon toga o istoj temi raspisao se New York Times i drugi ugledni mediji.

Cook se oglasio priopćenjem u kojem tvrdi da je Appleu stalo do svakog radnika u lancu opskrbe i obvezao se da će istražiti medijske navode. Naveo je i da Appleove dobavljače nadzire Fair Labor Association, neprofitna organizacija koja se bavi pravima radnika.

Taj potez prosvjednici smatraju korakom u pravom smjeru, no traže objavu imena dobavljača za koje se ustanovi da su istinite iznesene optužbe, da bi nadzor bio transparentan.

'Tim Cook je postavio Appleov lanac opskrbe. Vrijeme je za preuzimanje odgovornosti', kategorična je Stinebrickner-Kauffman. 'Svaki put kad radnik u Foxconnu smrtno strada ili biva obogaljen proizvodeći Appleov proizvod, Cook je moralno suodgovoran. Appleova politika iznimno niskih profitnih marži omogućuje - pa i prisiljava - dobavljače na potiskivanje prava radnika. Appleu se dugoročno više isplati platiti nekoliko dolara više po proizvodu nego imati problema zbog gubitka kupaca.'

Nije poznato koliko će se prosvjednika pojaviti, ali se zna da će doći odjeveni u kostime iPhonea. Ne bude li to dovoljno očito, bit će i onih koji će mahati posterima s Appleovim pametnim telefonom i isporučivati peticiju u Macovim kutijama.