SRAZ TEKTONSKIH PLOČA

Potres u Turskoj otkrio novi aktivan rasjed

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 24.10.2011 14:47
  • Objavljeno 24.10.2011 u 14:06
Potres u Turskoj (2)

Potres u Turskoj (2)

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS

Potres magnitude 7,2 po Richteru koji je jučer uzdrmao Tursku i odnio više od 200 života, otkrio je novi aktivan rasjed u toj zemlji

Turska se nalazi na jednom od tektonski najaktivnijih područja u svijetu. Njezin veći dio smješten je na tzv. anatolijskoj ploči stisnutoj između arapske i euroazijske. Arapska ploča kreće se na sjever prema euroazijskoj brzinom od oko 24 mm na godinu. Najveći broj najsnažnijih potresa u Turskoj zbiva se na jednom od dva rasjeda na rubovima anatolijske ploče – sjevernom i istočnom.

Erthquake

Erthquake

Izvor: Screenshot / Autor: Erthquake

Od 1939. do 1999. najveći potresi u toj zemlji zbivali su se duž sjevernog rasjeda što je izazvalo strahovanja da bi i Istambul, koji se nalazi nedaleko od njega, jednoga dana mogao teško stradati. Godine 1999. potres magnitude 7,6 razorio je Izmit, koji se nalazi samo 70 kilometara od Istanbula i odnio 17.000 života. U istom je potresu ozlijeđeno 50.000 ljudi, a 500.000 ih je ostalo bez krova nad glavom. Oko 70 kilometara od toga mjesta 11. studenog 1976. potres magnitude 7,3 uništio je više sela nedaleko od iransko-turske granice. Poginulo je nekoliko tisuća ljudi. U potresu magnitude 7,8 kod Erzincana 1939. godine život je izgubilo oko 33 tisuće ljudi.
Međutim, od 2003. godine seizmičke aktivnosti pomaknule su se prema istočnom anatolijskom rasjedu. Te godine u potresu koji je pogodio Bingöl poginulo je više od 100 ljudi. Istočni rasjed ponovno se aktivirao prošle godine, a u potresu magnitude 6,1 poginula je 51 osoba.

Erthquake

Erthquake

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Rasjedi u Turskoj

Prema informacijama US Geological Surveyja (USGC), jučerašnji potres dogodio se u 13 sati i 41 minutu na dubini od 20 kilometara. Epicentar mu se nalazio 16 kilometara sjeveroistočno od grada Vana u istočnoj Turskoj, nedaleko od spoja dvaju anatolijskih rasjeda. Stručnjaci smatraju da tektonskim aktivnostima u tom području dominira široka zona kompresije Bitlis koju stvaraju sudari arapske i euroazijske ploče.

'Budući da se jučerašnji potres dogodio na spoju rasjeda, teško je znati koji je od njih odgovoran', rekao je Kevin McCue, direktor Australijskog seizmološkog centra u Canberri. No prema izvješću USGC-a simptomi novih tektonskih aktivnosti konzistentni su s kompresijskim aktivnostima u Bitlisovoj zoni.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi