KRAJNJI ROK SE BLIŽI

Ponovno odgođeno slanje rovera koji bi na Marsu trebao tražiti tragove života

01.07.2020 u 14:37

Bionic
Reading

Za odgodu su u američkoj svemirskoj agenciji okrivili probleme s raketom Atlas V, koju proizvodi United Launch Alliance

U američkoj svemirskoj agenciji odgodili su lansiranje rovera Perseverance prema Marsu za tjedan dana zbog problema s raketom koja bi istraživačko vozilo trebala ponijeti do Crvenog planeta.

Perseverance bi se u svemir trebao otisnuti najkasnije do 30. srpnja s uzletišta na Cape Canaveralu u američkoj saveznoj državi Floridi. Time dolazi prilično blizu prvotnog krajnjeg roka za lansiranje, 11. kolovoza.

Taj je rok naknadno pomaknut na 15. kolovoza, a trenutno se razmatraju mogućnosti daljnjeg pomicanja prema kraju kolovoza.

U svakom slučaju, nije ostalo još puno vremena. Naime, svemirske agencije na raspolaganju imaju vrlo mali vremenski okvir svake dvije godine za slanje svemirskih letjelica prema Marsu kako bi pogodile vrijeme kad je najbliže Zemlji i time skratile putovanje.

U NASA-i su već odgodili lansiranje nekoliko puta dosad, prvo na 20. pa zatim na 22. srpnja. Problem je tad bio u zemaljskoj opremi koja služi kao podrška pri lansiranju.

Ne uspiju li lansirati Perseverance tijekom ovog ljeta moći će ponovno pokušati tek 2022. godine. Za odgodu su okrivili probleme s raketom Atlas V, koju proizvodi United Launch Alliance.

Ta tvrtka je obavila probu 22. lipnja tijekom koje su napunili raketu gorivom i obavili sve procedure potrebne za lansiranje. Tijekom testiranja niz senzora koji prate razine tekućeg kisika u svemirskoj letjelici poslao je krive podatke. U tijeku je istraga kako bi se otkrilo o čemu se radi i otklonilo problem.

Priprema za lansiranje rovera Perseverance već je bila otežana zbog pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Većina djelatnika NASA-onog Jet Propulsion Laboratoryja poslana je na rad od kuće, dok su oni koji su nastavili raditi morali se pridržavati mjera fizičkog distanciranja i dezinfekcije.

Getting NASA’s Perseverance Mars Rover to Launch During the COVID-19 Pandemic Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA Jet Propulsion Laboratory

Uspije li lansiranje i put do Marsa Perseverance bi trebao tražiti znakove života na Crvenom planetu, stare možda i milijarde godina.

Opremljen je također alatima za bušenje tla kako bi došao do uzoraka koje će ostaviti na površini kako bi ih NASA pokupila tijekom druge misije i dopremila na Zemlju radi analize, piše Verge.