svemirska šetnja

Samo za najbogatije: Roscosmos najavio povratak Rusije u svemirski turizam

29.06.2020 u 08:40

Bionic
Reading

Ruska svemirska turistička agencija najavila je već dva putovanja do Međunarodne svemirske stanice te čak spominje slanje jednog turista u svemirsku šetnju

Nakon desetogodišnje pauze od svemirskog turizma, ruska državna svemirska korporacija Roscosmos planira poslati dva (bogata) turista na izlet u Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), prenosi The Verge. Putovanje je najavljeno za 2033., a obavit će se uz pomoć svemirskog šatla Soyuz. Dok su tamo, jedan od turista će moći otići na 'svemirsku šetnju' u pratnji iskusnog ruskog kozmonauta.

Kako bi prevezli turiste na stanicu, Roscosmos surađuje sa američkom kompanijom Space Adventures. Space Adventures je specijaliziran za izradu aranžmana za super-bogate klijente koji žele otputovati u svemir. Kompanija je već surađivala s Roscosmosom te je do danas na ISS poslala turiste u sklopu čak osam letova Soyuzom. Posljednji turist, suosnivač Cirque de Soleija, tamo je odletio 2009.

Roscosmos je nakon toga pritisnuo pauzu na svemirski turizam kako bi pomogao NASA-inim astronautima da sigurno putuju sa i na svemirsku stanicu. Nakon što je NASA-in šatl 2011. otišao u mirovinu, Soyuz je postao jednim načinom na koji se posada može slati na ISS. Drugim riječima, ruska korporacija je sve resurse preusmjerila na pomaganje američkim kolegama. Cijena putovanja za jednog astronauta? Prava sitnica - samo 80 milijuna dolara.

Uz dolazak nove generacije svemirskih kompanija poput američkog SpaceX-a, putovanje astronauta na ISS dopalo je u ruke drugog aktera, dozvolivši Roscosmosu da se vrati turzimu.

Najnovija atrakcija za najbogatije

Njihova najnovija atrakcija - mogućnost svemirske šetnje u društvu profesionalca, postala je primamljivom premisom za sve avanturiste debljih džepova. Naravno, zainteresirani turist morat će proći kroz vrlo složeni trening na tlu, što znači da nitko ne zna koliko će cijelo putovanje koštati. Također će biti zanimljivo pratiti trening koji su organizirali ruski stručnjaci, a također nas zanima i što će turist moći raditi nakon što ispluta iz ISS-a.

'Privatna osoba koja obavi svemirsku šetnju u našem aranžmanu napravit će velik korak u polju svemirskih letova' rekao je Eric Anderson, član uprave i direktor Space Adventuresa.