DOGAĐA SE I NAJBOLJIMA

Velika zbrka: Šest slučajnih kombinacija tipki za Windows 10 koje će vas jednostavno dovesti do ludila

01.05.2021 u 17:40

Bionic
Reading

Slučajno pritisnute tipke mogu stvoriti kaos - svejedno igrali li igre, dizajnirali ili programirali. Pobrojali smo one najozloglašenije i ponudili rješenje

Jeste li ikad slučajno pritisnuli nekoliko tipki i odjednom dobili izbornik koji niste tražili? Ekran vam se okrenuo za 90 stupnjeva, ne možete tipkati ili vam stalno iskače iritantni prozor? Ne brinite - vjerojatno ste slučajno aktivirali neku od kratica u Windowsima 10. Pobrojat ćemo one najčešće i objasniti što one rade.

Ekran mi se zakrenuo za 90 stupnjeva

Najčešća slučajna greška na tipkovnici uzrokovana je kombinacijom tipki Ctrl, Alt i neke od strelica. Sve što trebate je napraviti istu stvar - pritisnuti Ctrl+Alt+strelicu za gore kako biste vratili ekran u prijašnje stanje. Ove kratice, naglašavamo, rade samo kad vaš laptop ima integriranu grafičku karticu. Ako se zakrene za 90 stupnjeva i kratica ne radi, odite u Settings > System > Display, skrolajte sve do stavke Scale and layout i promijenite orijentaciju ekrana u Landscape.

Stranica mi kaže da upisujem pogrešnu lozinku

Ako nekoliko puta zaredom upišete točnu lozinku, no stranica i dalje govori da ste u krivu, možda je problem u slučajno pritisnutoj tipki - Caps Locku. Riječ je o tipki koja se nalazi iznad Shifta i 'prisiljava' na tipkanje samo velikih slova, objašnjava Makeuseof.

Tipke s brojkama na desnoj strani tipkovnice ponašaju se kao strelice

Za ovaj bug odgovoran je slučajni pritisak na Num Lock koji numeričke tipke pretvara u strelice (i obrnuto). Ako je stavka isključena, numeričke tipke na desnoj strani tipkovnice ponašat će se kao strelice, Home i End. Sljedeći put kad odlučite upisivati brojeve pomoću tipki na desnoj strani tipkovnice, osigurajte to da je upaljeno svjetlo Num Lock.

Ekran mi sam od sebe mijenja veličinu

Ako se vaša omiljena aplikacija odjednom zumira ili odzumira, moguće je da pritišćete tipku Ctrl i pokušavate skrolati kotačićem na mišu. Ova kombinacija služi za podešavanje veličine elemenata na internetskim stranicama. Ako ne držite pritisnutu tipku, možda je jedna od Ctrl tipki zaglavljena. Za povratak na željenu veličinu slova, pritisnite Ctrl+0.

Svako novo slovo briše ono koje je bilo napisano

Za ovu grešku odgovorna je slučajno pritisnuta tipka Insert. Ona, za razliku od uobičajenog načina rada, zamjenjuje sav sadržaj nakon kursora onim koji upisujete. Da biste je deaktivirali, samo pritisnite Insert i problem bi trebao biti riješen.

Ne radi mi touchpad

Premda postoji više razloga koji bi mogli utjecati na funkcionalnost touchpada, jedan od njih leži u tipkovnici. Većina laptopa dolazi s Fn, tipkom koja ima dodatne funkcije u kombinaciji s drugima, uključujući svjetlinu, glasnoću i tako dalje.

Velik broj tipkovnica dolazi s tipkom koja isključuje dodirnu traku. Premda točna kombinacija varira od modela do modela, obično je riječ o Ctrl+F5.