teleskop inouye

Pogledajte fascinantne snimke površine Sunca, moćni teleskop ulovio je dosad neviđene detalje

22.05.2023 u 11:14

Bionic
Reading

Najveći i najsnažniji solarni teleskop na Zemlji upravo nam je pružio nove poglede na površinu Sunca, a koji doista oduzimaju dah

U nizu novih slika, promatranja solarnog teleskopa Daniel K. Inouye otkrivaju zamršene detalje Sunčevih pjega, uzburkanih konvektivnih ćelija i kretanja plazme u njegovoj atmosferi do rezolucije od oko 20 kilometara.

Teleskop Daniel K. Inouye Nacionalne zaklade za znanost (NSF) objavio je osam novih slika, prikazujući uzbudljivu znanost koja se odvija na površini Sunca. Slike prikazuju razne Sunčeve pjege i njegova mirna područja, a dobivene su Visible-Broadband Imagerom (VBI), jednim od instrumenata prve generacije teleskopa.

Jedinstvena sposobnost solarnog teleskopa Inouye da uhvati podatke u neviđenim detaljima pomoći će znanstvenicima da bolje razumiju Sunčevo magnetsko polje i pokretače solarnih oluja.

Sunčeve pjege na slici su tamna i hladna područja na njegovoj ‘površini’, poznata kao fotosfera, gdje postoje jaka magnetska polja. Mnoge su veličine Zemlje, ako ne i veće. Složene Sunčeve pjege, ili njihove skupine, mogu biti izvor eksplozivnih događaja poput baklji i izbacivanja koronalne mase koji generiraju solarne oluje. Ovi energetski i eruptivni fenomeni djeluju na najudaljeniji atmosferski sloj Sunca, heliosferu, s potencijalom da utječu na Zemlju i našu kritičnu infrastrukturu.

SUSTAV RANOG UPOZORENJA

NASA: Krene li solarna baklja prema Zemlji, znat ćemo to 30 minuta prije

Model pod imenom DAGGER može izračunati mjesto i intenzitet udara solarne baklje, upozoravajući Zemljane 30 minuta prije samog događaja

Vrlo je važno naglasiti da baklje, koliko god bile jake, ne mogu naštetiti nama koliko mogu oštetiti našu tehnologiju. Ako usmjerite jaku solarnu baklju prema našem planetu, ona može pogubno utjecati na satelite, komunikacijske sustave i električne mreže, no život na Zemlji bit će posve siguran.

Slike tihih područja Sunca prikazuju konvekcijske ćelije u fotosferi sa svijetlim uzorkom vruće plazme koja teče prema gore (granule), okružene tamnijim trakama hladnije solarne plazme koja teče prema dolje. U atmosferskom sloju iznad fotosfere, zvanom kromosfera, vidimo tamne, izdužene fibrile koje potječu iz mjesta nakupljanja magnetskog polja malih razmjera.

Novoobjavljene slike čine mali dio podataka dobivenih iz prvog ciklusa promatranja Sunca. Podatkovni centar solarnog teleskopa Inouye nastavlja kalibrirati i dostavljati podatke znanstvenicima i javnosti.

  • +12
Novi detalji s površine Sunca Izvor: Licencirane fotografije / Autor: The National Solar Observatory (NSO)

Dok nastavlja istraživati Sunce, očekujemo više novih i uzbudljivih rezultata iz znanstvene zajednice – uključujući spektakularne poglede na najutjecajnije nebesko tijelo našeg Sunčevog sustava.

Daniel K. Inouye je solarni teleskop od četiri metra, smješten na otoku Maui na Havajima, i trenutno je najveći takav na svijetu.

S fokusom na razumijevanje eksplozivnog ponašanja Sunca, promatranje magnetskih polja je primarni cilj ovog inovativnog uređaja.

Smješten na Haleakalāi, najvišem planinskom vrhu na Mauiju, može promatrati strukture na površini Sunca veličine 30 kilometara. To je više nego pet puta jače od njegova prethodnika, solarnog teleskopa Richard B. Dunn, smještenog u američkoj saveznoj državi New Mexico.

Inouyeovo 4-metarsko ogledalo pruža pogled na atmosferu Sunca kakav prije nismo vidjeli. Fokusirajući se na male promjene promatranja, najsuvremeniji skup instrumenata prikuplja slike bez presedana od površine Sunca do njegove niže atmosfere.

Solarni teleskop Inouye tako otkriva značajke tri puta manje od bilo čega što danas možemo vidjeti na Suncu, i to više puta u sekundi. Ne samo da instrumenti i optički sklop svjetske klase omogućuju spektakularne slike, već imaju i nevjerojatne spektroskopske mogućnosti. Promatranje specifičnih otisaka prstiju stotina atoma i iona diljem Sunčeve površine i atmosfere pomoći će nam objasniti ono što se odvija na njemu.

Teleskop Daniel K. Inouye trebao bi biti aktivan bar četiri solarna ciklusa, odnosno idućih 40 godina.

Više detalja pročitajte u službenoj objavi za medije.