MOĆNI NOVI TELESKOP

Pogledajte najdetaljniju fotografiju Sunca dosad

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 30.01.2020 11:36
  • Objavljeno 30.01.2020 u 10:46
tportal

Izvor: NSO/AURA/NSF / Autor: NSO/AURA/NSF

Pomoću solarnog teleskopa astronomi su snimili fotografiju Sunca iznimno visoke razlučivosti. A to bi trebao biti tek početak dugogodišnjeg istraživanja

Snimka Sunca zabilježena 10. prosinca korištenjem solarnog teleskopa Daniel K. Inouye na havajskom otoku Maui nudi dosad nezabilježen uvid u najbližu nam zvijezdu i dovodi nas korak bliže razrješenju nekoliko dugogodišnjih tajni.

Snimka prikazuje površinu Sunca podijeljenu na zasebne ćelije čija je površina veličine otprilike kao ona američke savezne države Teksas. Podsjeća na ispucano tlo u pustinji. Vidljiva je plazma kako se odvaja od površine i podiže, prije no što se ponovno vrati u tamnije trake.

izvjesna budućnost

Tehnološki napredak je nazaustavljiv: Evo što će nam se sve dogoditi do 2030. godine

Pogledaj galeriju
9

Teleskop Daniel K. Inouye još je u izgradnji - treba biti opremljen s još tri instrumenta prije no što će biti dovršen. Kad promatranja počnu u srpnju prošle godine njegovo ogledalo promjera gotovo četiri metra bit će najjači solarni teleskop na svijetu.

Smješten na Haleakalāi, najvišem planinskom vrhu na Mauiju, moći će promatrati strukture na površini Sunca veličine 30 kilometara. To je više nego pet puta jače od njegovog prethodnika, solarnog teleskopa Richard B. Dunn u američkoj saveznoj državi New Mexico.

Posebno ogledalo koje se prilagođava

Trebao bi obaviti precizna mjerenja Sunčevog magnetskog polja po cijeloj koroni (najudaljenijem dijelu Sunčeve atmosfere) i odgovoriti na brojna pitanja, među kojima je ono zašto je korona milijune stupnjeva toplija od površine Sunca.

Također će prikupljati podatke o temperaturi, brzini i solarnim strukturama tijekom nadolazećeg novog solarnog ciklusa, kada se očekuje više aktivnosti matične nam zvijezde.

Za promatranje koristi ogledalo koje je moguće prilagoditi kako bi smanjilo ometanje Zemljine atmosfere. Površina ogledala prilagođava se dvije tisuće puta u sekundi. Kako promatranje Sunca zagrijava metal do granice topljenja za hlađenje se koristi bazen leda i 12 kilometara cijevi s rashladnom tvari.

Havajski domoroci prosvjedovali su zbog gradnje teleskopa u ljeto 2015. godine, zbog toga što je Haleakalā važna za njihovu kulturu i tradiciju.

Spor je riješen dogovorom u sklopu kojeg je pokrenut program vrijedan 20 milijuna američkih dolara, a koji predviđa podučavanje znanosti u sprezi s havajskom kulturom i rezerviranjem dva posto teleskopskog vremena za domoroce.

Teleskop Daniel K. Inouye trebao bi biti aktivan bar četiri solarna ciklusa, odnosno iduće 44 godine, piše MIT Technology Review.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!