18. CIKLUS

Krenule prijave za Nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti'

07.11.2023 u 08:13

Bionic
Reading

L'Oréal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su natječaj za Nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti'

U sklopu događanja održanog u Francuskom institutu povodom otvaranja novog ciklusa i obilježavanja punoljetnosti provođenja Programa, posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu '18 godina Žena u znanosti u Hrvatskoj'.

Navedena izložba posvećena je svim dosadašnjim stipendisticama L'Oréal-UNESCO nacionalnog programa 'Za žene u znanosti' te prikazuje odabrane fotografije ceremonija dodjele stipendija kao i fotografije znanstvenica koje su za izvrsnost i postignuća u svome znanstvenom radu nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

Ovogodišnji ciklus najavili su Akademik Zvonko Kusić, Predsjednik Izbornog povjerenstva Nacionalnog programa stipendiranja L'Oréal – UNESCO 'Za žene u znanosti', prof. dr. sc Ljubešić; članica Izbornog povjerenstva, dr. sc. Ines Haberle, stipendistica Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti' 2023. godine te partneri Programa.

U sklopu novog ciklusa pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 eura nagradit će se četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja prirodnih znanosti. Ove prestižne stipendije predstavljaju svojevrsno priznanje za njihova izvanredna postignuća i doprinose koja imaju ključnu ulogu u kreiranju društva znanja te koja obogaćuju razumijevanje svijeta, potiču inovacije i rješavaju ključne izazove s kojima se društvo suočava.

Prema pravilniku natječaja, neki od uvjeta za pristup natječaju su da kandidatkinje za ovu stipendiju moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj godini izrade doktorske disertacije. Krajnji rok za predaju natječajne dokumentacije je 4. prosinca 2023., a sve detalje natječaja možete pronaći ovdje.

Kroz Nacionalni program stipendiranja L'Oréal – UNESCO 'Za žene u znanosti' do sada je nagrađeno 66 hrvatskih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije, a ove godine će im se pridružiti četiri nove stipendistice. Program predstavlja priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i rad, a ujedno ih ohrabruje i potiče na daljnja istraživanja i znanstvena usavršavanja.

Nove mlade nade hrvatske znanosti odabrat će Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s predsjednikom Povjerenstva, akademikom Zvonkom Kusićem. Prijave za ovu prestižnu stipendiju traju od 6. studenoga do 4. prosinca 2023. Svi detalji natječaja dostupni su na internetskim stranicama Ministarstva kulture i medija.