Rozi PATULJAK

Pluton više nije najudaljeniji planet Sunčevog sustava - pronađen je Farout!

19.12.2018 u 09:32

Bionic
Reading

Astronomi su pronašli patuljasti planet koji je tri puta udaljeniji od matične nam zvijezde nego Pluton. To je najudaljenije planetarno tijelo u Sunčevoj orbiti koje smo pronašli dosad

Stigla je i službena potvrda: astronomi su pronašli novi patuljasti planet u Sunčevom sustavu. Planet s oznakom 2018 VG18 vrlo brzo je dobio nadimak Farout - po uzviku znanstvenika Scotta Sheparda koji ga je otkrio skupa sa svojim timom iz Carnegie Institution for Science - najudaljenije je takvo tijelo koje smo dosad pronašli, a da kruži oko Sunca.

SpaceX oborio vlastiti rekord

Elon Musk nije mirovao: Pogledajte što je sve ove godine poslao u svemir

Pogledaj galeriju

Koliko je daleko? Oko 18 milijardi kilometara, sto puta više no što je Zemlja udaljena od Sunca. Toliko je daleko odmakao Voyager 2, svemirska sonda američke agencije NASA-e lansirane 1977. godine koja je tijekom ovog mjeseca došla do međuzvjezdanog prostora.

Farout je otkriven 10. studenog japanskim teleskopom Subaru na Havajima. Zasad znamo kako ima neobičnu orbitu, koju dijeli s drugim trans-neptunskim objektima. Zadnjih godina intenzivno se nagađa što bi mogao biti uzrok neobične putanje tih nebeskih tijela.

Svemir Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Među popularnijim objašnjenjima je ono koje predviđa postojanje devetog planeta ili planeta X. Farout je otkriven tijekom potrage za tim tajanstvenim planetom, koji bi mogao biti i skupina objekata u istom gravitacijskom polju.

Farout bi mogao imati promjer 500 kilometara i napraviti puni krug oko Sunca svakih 1.000 godina ili više. I još nešto - ružičast je, piše Futurism.