SPORT I TEHNOLOGIJA

S Vatrenima do pobjede: Recept za savršeni ambijent za gledanje okršaja između Hrvatske i Rusije

21.06.2018 u 07:53

Bionic
Reading

Nogomet, najvažniju sporednu stvar na svijetu, uvijek je bilo najbolje pratiti uživo. Televizori su s vremenom postali druga najbolja opcija, dramatično smanjivši razmak između sjedenja na tribinama i gledanja TV-a s prijateljima

Gledanje nogometnog prvenstva na TV-u uz dobre prijatelje, čips i pokoje osvježavajuće piće jedan je od najvećih užitaka za ljubitelje sportskih spektakala. Istina, gledanje u ekran ne dolazi ni blizu praćenju utakmice uživo, no bar nam nitko ne može prevrnuti limenku s pićem. Na sreću svih ljubitelja tehnologije i sporta, gledanje nogometa na TV-u se prošlih nekoliko godina promijenilo iz korijena.

Ovome je prije svega pripomogla tehnologija koja je stare TV-ekrane iz titrajućih zrnatih izvora radijacije pretvorila u nešto bliže vrhunskim kinodvoranama. Zbog ovih pet stvari jedva čekamo gledati sljedeću utakmicu repke u ugodnosti vlastita doma.

Ekrani velike dijagonale

Gledanje sportskih prijenosa (uključujući Svjetsko prvenstvo u nogometu) najbolje je na velikim ekranima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog preporučene udaljenosti na kojoj možete sjediti. Dok smo u zlatno doba CRT ekrana rearanžirali namještaj u dnevnoj sobi kako bismo iz dvosjeda s društvom mogli vidjeti što je na ekranu, sada to ne predstavlja problem, pogotovo s tehnološkim rješenjima koja vrhunsku sliku u 4K mogu prikazivati na ekranima velike dijagonale. Ovome doprinose tehnologije poput LG-jevog Nano Cella™, koji mikročesticama poboljšava reprodukciju cijelog spektra vidljivih boja. Drugim riječima - sve što vidite na velikom ekranu izgleda puno živopisnije i prirodnije, kao da ste tamo.

Ekstra široki kutovi gledanja

Nakon dolaska LCD panela svi su sanjarili o danu kada će imati divovski TV u sobi, pogotovo ako su imali priliku pratiti nogomet na (doslovno) malim ekranima. Problem s velikim ekranima i ranim iteracijama tankih TV-a koje većina ima na zidu ili na regalu je kut gledanja što nerijetko ugrožava kvalitetu i vidljivost slike. Ukratko - ne postoji razlog za to što svi koji gledaju prijenos, igru ili film, gdje god sjedili, ne bi mogli uživati u savršenoj slici. Proizvođači poput LG-ja ovo su pretvorili u jedan od glavnih razloga za kupnju njihovih televizora nove generacije. Uostalom, ako suradnja s legendarnim brazilskim nogometašem Ricardom Kakáom išta govori, onda je to da nova generacija Super UHD panela s tehnologijom Nano Cell™ može prikazati vrhunski prikaz neovisno o mjestu sjedenja.

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Boje, kontrast, svjetlo i sjene

Današnji standardi koje uvode HDR (high dynamic range) paneli zbilja mijenjaju način na koje gledamo televizore. Duboke crne i svijetle bijele nijanse unose dinamiku u sliku, ističu boje i poboljšavaju gledateljsko iskustvo. Ako gledate prijenos utakmice u HD-u, a TV podržava HDR, vidjet ćete samo koliko bolje slika izgleda kada svjetlo i sjena na njoj izgledaju 'kao u prirodi'. HDR tehnologija se naširoko počela uvoditi tijekom 2017., a ove godine svjedočimo njezinoj evoluciji u obliku sustava poput 4K Cinema HDR-a u kombinaciji s tehnologijom Nano Cell™ koju nudi LG.

Rubovi ekrana? Kakvi rubovi ekrana?

Dok smo prije gledali u TV prijemnike koji su toliko masivni da sam ekran zauzima trećinu uređaja, danas je priča sasvim drukčija. Štoviše, proizvođači se hvale prikazima koji imaju ekstra tanke rubove. Makar je ovakvo tehnološko rješenje najprikladnije vlasnicima minimalistički uređenih stanova, moramo priznati da postoji 'ono nešto' u prikazu velike dijagonale koji izgleda poput slike na zidu.

Zvuk kao da ste na stadionu

Vrhunski doživljaj igre, filma ili sportskog događanja uvijek poboljšava kvalitetna reprodukcija zvuka. Dok smo se prije deset godina povlačili za upravljačem, petljali po kućnom kinu i pokušali sjesti na mjesto gdje 'lijevo' nije glasnije od 'desnog', danas imamo sustave poput Dolby Atmosa. Ovaj sustav, koji je dostupan u novim modelima LG-jevih UHD televizora, stvara moćan, dinamičan zvuk koji jako učinkovito stvara 3D efekt bez potrebe za velikim brojem zvučnika i pojačala. On gledateljima pruža puno bolju imerziju te u kombinaciji s Dolby Visionom samo poboljšava cijelo iskustvo. Ako mislite da je ovakva tehnologija možda previše za stvari poput sportskih prijenosa, sjetite se samo da ćete nakon završetka utakmice htjeti pogledati i pokoji film ili 'promijeniti rezultat' zaigravši utakmicu u svojoj omiljenoj nogometnoj videoigri.

Izvor: Društvene mreže / Autor: LG

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s LG-jem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.