projekt genesis

Umjetna inteligencija koja piše vijesti? Evo na čemu radi Google

21.07.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Google navodno razvija umjetnu inteligenciju koja može pisati vijesti, a ako je vjerovati medijskim glasinama, internetski div navodno je već predstavio novi alat umjetne inteligencije novinskim organizacijama kao što su Washington Post, News Corp i New York Times

New York Times izvještava da Google razvija umjetnu inteligenciju koja može pisati vijesti. Nije jasno kako će se ova tehnologija točno razlikovati od već postojećih sustava umjetne inteligencije korištenih za generiranje članaka ili od AI chatbota Google Bard, no u svakom slučaju - Google je svoj novi projekt UI-ja pokazao određenim izdavačima.

Googleov novinarski bot trenutno se razvija pod radnim naslovom Genesis, a navodno može generirati tekst vijesti kada mu se pribave pojedinosti određenog događaja. Prema anonimnim izvorima Timesa, Genesis bi trebao djelovati kao osobni asistent novinarima.

Postoji značajna stalna zabrinutost da bi korištenje umjetne inteligencije za izvještavanje o vijestima moglo potaknuti širenje dezinformacija. Sustavi umjetne inteligencije i chatbotovi kao što je Google Bard pokazali su se mnogo manje vještima u provjeri činjenica od ljudi i skloni su objavljivanju netočnih informacija s uvjerenjem i autoritetom.

Ovo je već dovelo neke AI sustave kao što je ChatGPT u pravne probleme. Tako je radijski voditelj iz Georgije tužio ChatGPT za klevetu prošlog mjeseca, nakon što je dostavio netočan sažetak slučaja na saveznom sudu u kojem se pogrešno navodi da je on prevario svog poslodavca i pronevjerio sredstva. Ranije u svibnju, odvjetnik koji je koristio ChatGPT za pripremu pravnih podnesaka, uhvaćen je kako navodi slučajeve koji ne postoje, a čini se da ih je AI izmislio.

Google će bez sumnje pokušati spriječiti slične probleme u svom projektu Genesis.

Bez obzira na to koliko ga Google unaprijedio, umjetna inteligencija za novinarstvo nikada neće moći intervjuirati izvore, prenijeti dojam s određenog događanja ili sama raditi bilo kakvo istraživačko izvještavanje.