richard moore

Umjetna inteligencija mijenja svijet špijunaže, no nikada neće zamijeniti špijune

20.07.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Iako umjetna inteligencija sve više ulazi u sve pore čovječanstva, šef britanske obavještajne službe MI6 kaže da UI neće zamijeniti potrebu za klasičnim špijunima

Umjetna inteligencija promijenit će svijet špijunaže, ali neće zamijeniti potrebu za ljudima, tvrdi šef britanske obavještajne agencije MI6 u pripremljenim izjavama objavljenim u srijedu.

Richard Moore, direktor vanjske obavještajne agencije Ujedinjenog Kraljevstva, trebao bi u Pragu govoriti o rastućim prijetnjama Zapadu od Rusije i Irana i tvrditi da će ‘ljudski faktor’ ostati ključan u eri brzog razvoja strojnog učenja.

'UI će informacije učiniti beskrajno dostupnijima, no neki su se pitali hoće li u potpunosti zamijeniti obavještajne službe poput moje', navodi Moore u izvacima koje je unaprijed objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

‘Zapravo, vjerojatno će biti suprotno’, dodaje on, sugerirajući da će određeni dijelovi umjetne inteligencije biti takvim službama od pomoći.

Moore, koji je prethodno upozorio da Zapad zaostaje za suparnicima u utrci u umjetnoj inteligenciji, sada sugerira da će ‘jedinstvene karakteristike ljudskih agenata na pravim mjestima postati još značajnije’, ističući sposobnost špijuna da ‘utječu na odluke unutar vlade ili terorističkih skupina’.

Javno govoriti o špijunskoj vještini još uvijek je nešto novo za britansku obavještajnu službu. Vlada je odbijala čak i potvrditi postojanje MI6 do 1992., a javni govori njezinih čelnika su rijetki.

Moore je odlučio obratiti se u srijedu u češkoj prijestolnici, domu pokreta za slobodu, Praškog proljeća iz 1968., koji su ugušili sovjetski tenkovi.

Prema ulomcima, Moore će u rezidenciji britanskog veleposlanika istaknuti da ruski predsjednik Vladimir Putin još uvijek ne uspijeva postići svoje ratne ciljeve. Također će optužiti Rusiju za imperijalizam u Africi i prozvat će Iran za raspirivanje daljnjeg sukoba u Ukrajini opskrbom Rusije dronovima i drugim oružjem.

Mooreov jedini javni govor, osim ovog najavljenog, otkako je postao šef MI6-a prije gotovo tri godine također se dotaknuo moći i prijetnje koju predstavlja umjetna inteligencija. U obraćanju u studenom 2021. optužio je Zapad da se sporo obračunava s razornim utjecajem umjetne inteligencije i da zaostaje za protivnicima koji ‘ulijevaju novac i ambicije’ u umjetnu inteligenciju i druge vrhunske tehnologije.

U tom je govoru rekao da je Kina ‘najveći prioritet agencije’ te rekao da se Britanija i njezini saveznici ‘moraju suprotstaviti i odvratiti ruske aktivnosti koje su u suprotnosti s međunarodnim sustavom temeljenim na pravilima’, donosi abcnews.com.