ISTRAŽIVANJE

Ovi su domaći startupovi privukli najviše ulaganja

20.04.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Ulaganja u domaće startupove gotovo pa su se udesetorostručila u samo godinu dana. Iako se većina startupova bavi softverom, vrhnje su pokupili malobrojniji hardverski projekti

Regionalno istraživanje, kojim je obuhvaćena i Srbija, pokrenuo je poslovno-tehnološki news-site Netokracija, u suradnji s regionalnim investicijskim fondom StartLabs sa sjedištem u San Franciscu, s ciljem podizanja razine svijesti o investicijama u domaće startup tvrtke te dostupnosti kapitala na ovim prostorima. Proveli su ga Ivan Brezak Brkan, Tena Šojer i Marko Mudrinić

Istraživanje je pokazalo da su investicije u hrvatske startupove u 2013. godini iznosile sveukupno 2.180.000 eura. Godinu dana kasnije taj se broj gotovo udeseterostručio, pa je 2014. godina zatvorena s 21.206.023 eura ulaganja.

U top pet investicija ušli su Rimac Automobili s 10 milijuna eura investicije, Bellabeat sa 6,5 milijuna eura, Farmeron s 2,3 milijuna, Repsly s nešto više od milijun te Teddy the Guardian s približno 350 tisuća eura ulaganja.

Od 19 startupa koji su dobili neku vrstu ulaganja u 2014. godini, prema dostupnim podacima, njih ukupno sedam (37 posto) razvija hardverske proizvode. To su Rimac Automobili, Bellabeat, Teddy The Guardian, Serwantess, u:Plug, Hypersfera i ThiefScry.

Softverski projekti, koji čine 68,5 posto hrvatskih startupova u koje je uloženo u 2014. godini, zaslužni su tek za 20 posto od uložene sume.


Najveći broj investicija došao je iz Bugarske - iz fondova akceleratora Eleven te investicijskog fonda Launchub.

Prema istraživanju, brojčano je najviše ulaganja stiglo iz Europe, njih 12, u sveukupnom iznosu od 766.454 eura, što iznosi 3,6 posto sveukupne investicije. Iz Sjedinjenih Američkih Država stiglo je 38 posto sveukupnog iznosa investicija u hrvatske startup tvrtke, dok je najviše ulaganja došlo iz Azije. Kineske investicije u dva startupa pokrivaju približno 58,4 posto sveukupne uložene sume u 2014. godini

Prema dostupnim informacijama, iz Hrvatske su u hrvatske startupe stigle samo dvije investicije, i to one privatnih ulagača. Nenad Bakić uložio je u riječku tvrtku E-glas, koja razvija Serwantess, sustav za upravljanje domom glasovnim naredbama namijenjen nepokretnim i teško pokretnim osobama, dok je Teo Valić uložio u hardverski startup koji se bavi razvojem dronova - Hipersferu.

Zanimljivo je i da se slovenski, srpski i hrvatski startup ekosustavi razlikuju po visini investicija uloženih u lokalne startupe, ali i po njihovoj strukturi. Slovenija daleko prednjači, sa 60.855.500 eura koje su startupi prikupili. Slijedi Hrvatska s 21.156.023, a potom Srbija s 9.470.262 eura ulaganja.


Tvrtke koje su dobile investicije u 2014. godini su Rimac automobili, Bellabeat, Farmeron, Repsly, Teddy The Guardian, CodeAnywhere, Madbarz, Agrivi, Cinexio, Ironward, Greenpie, Oradian, Serwantess, u:Plug, Hipersfera, ThiefScry, Colomb.io, ZZZApp i Drive Angel.

'Iako vanjska investicija nije uvjet za razvoj uspješne inovativne tvrtke, ona značajno može ubrzati razvoj i rast. Upravo je zbog toga izuzetno dobro da hrvatski tehnološki startupi uspijevaju osigurati sve značajnije investicije iz inozemstva, čak 10 puta veće od prošle godine, čime dugoročno stvaraju potencijal za nova radna mjesta koja se najčešće nalaze u razvojnim centrima diljem Hrvatske', rekao je Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik news-sitea Netokracija