OKAMENJENA ZORA ŽIVOTA

Ovako su izgledali naši drevni jednostanični preci

27.12.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Znanstvenici su na jugu Kine u stijenama starima 570 milijuna godina otkrili fosile jednostaničnih predaka životinja iz razdoblja koje je prethodilo nastanku višestaničnih organizama

Sav život na Zemlji razvio se iz zajedničkog jednostaničnog pretka. Primitivni organizmi diobom su znali stvarati nakupine stanica koje su u više navrata u povijesti rezultirale razvojem ranih višestaničnih stvorenja – biljaka i životinja - no fosili drevnih jednostaničnih organizama i njihovih prijelaznih oblika u višestanične vrlo su rijetki.

Organizmi pronađeni u Kini bili su nalik na amebe i dijelili su se bespolno u dvije stanice, četiri, osam, 16, 32 i tako dalje sve dok ne bi nastale nakupine od više stotina i tisuća stanica nalik na spore koje su potom započinjale ciklus ispočetka. Uzorak diobe tih stanica toliko je sličan ranim stadijima životinjske i ljudske embriologije da su znanstvenici dugo mislili da su to fosili najranijih životinja, odnosno njihovih zametaka. Međutim, nove analize stručnjaka sa Sveučilišta u Bristolu, Švedskog prirodoslovnog muzeja, Instituta Paul Scherrer u Švicarskoj i Kineske akademije geoloških znanosti, predstavljene u časopisu Science, pokazale su da je zapravo riječ o nakupini jednostaničnih bića.

Tim je istraživao mikroskopske fosile snažnim rendgenskim zrakama na Institutu Paul Scherrer. Analize su otkrile da su stanice organizirane u svojim zaštitnim stijenkama spora. Takve jednostavne nakupine stanica vrlo se teško fosiliziraju, međutim u ovom slučaju one su bile zatrpane sedimentima bogatim fosfatima koji su impregnirali i okamenili njihove stanične stijenke.

Voditeljica istraživanja Therese Huldtgren ističe da su fosili u tako dobrom stanju da su očuvane čak i jezgre stanica.

Koautor studije, dr. John Cunningham kaže da je u njihovoj analizi ključnu ulogu imao računalni model koji su stvorili na temelju snimanja akceleratorom moćnih X-zraka. 'Napravili smo savršen računalni model fosila koji smo mogli rezati kako god smo htjeli, a da ne oštetimo ostatke. Nikako drugačije ne bismo mogli istražiti ove fosile', objasnio je dr. Cunningham.

Mikroskopska analiza rendgenskim zrakama pokazala je da fosili imaju osobine koje nemaju višestanični embriji, što je znanstvenike navelo na zaključak da ostaci ipak nisu ni životinje ni zameci, već reproduktivne spore jednostaničnih predaka životinja.

Profesor Philip Donoghue rekao je da su ih rezultati jako iznenadili i pojasnio: 'Dugo vremena bili smo uvjereni da ovi fosili predstavljaju embrije najranijih životinja. No ono što je o njima napisano u posljednjih 10 godina uglavnom je krivo. To neće obradovati naše kolege.'

Profesor Stefan Bengtson smatra da je novo otkriće vrlo značajno jer će promijeniti uvriježene ideje o tome kako su životinje naučile od stanica stvarati velika tijela.

Gornja slika predstavlja višestaničnu nakupinu spora koje se bespolno dijele. Svaka loptica ima promjer oko 1 mm i izuzetno je dobro očuvana okamina viskozne nakupine stanica.