RAČUNALNA SIGURNOST

Otkriveno dosad najveće curenje osobnih podataka, provjerite jesu li i vaši među njima

29.01.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Gotovo sigurno najveće curenje podataka ikad zabilježeno sadrži zapise iz tisuća pomno prikupljenih i ponovno indeksiranih curenja, upada i privatno prodanih baza podataka

Otkriveno je ogromno curenje ukradenih podataka, uključujući 12 terabajta informacija s 26 milijardi zapisa u više od 3800 mapa, o korisnicima LinkedIna, Twittera, Weiba, Tencenta i drugih platformi.

Gotovo sigurno najveće curenje podataka ikad zabilježeno sadrži zapise iz tisuća pomno prikupljenih i ponovno indeksiranih curenja, upada i privatno prodanih baza podataka.

Do otkrića su došli SecurityDiscovery.com i Cybernews, gdje možete provjeriti jesu li i vaši podaci u toj divovskoj bazi.

Iako je riječ i o podacima koji su ranije procurili u javnost, čini se izvjesnim to da nemala količina njih dosad nije vidjela svjetlo dana.

Vjerojatno nikad nećemo znati tko je odgovoran za prikupljanje tih podataka i njihovo curenje. Istraživači procjenjuju da je riječ o zlonamjernom hakeru, brokeru podataka ili usluzi koja radi s velikim količinama podataka.

Te je agregirane podatke moguće zlorabiti za sofisticirane sheme krađe identiteta, ciljane kibernetičke napade te neovlašteni pristup osobnim i osjetljivim računima, između ostalog.