RECENZIJA

Otkrili smo koliko je zapravo dobar hrvatski smartfon NOA N10

12.09.2018 u 08:12

Bionic
Reading

Hrvatski proizvođač smartfona Noa izbacio je najnoviju verziju svoje perjanice NOA 10, a mi smo je imali priliku isprobati. Radi li se ovdje zbilja o najboljem hrvatskom smartfonu na tržištu?

Hrvatski smartfon. Pojam koji kod velikog broja ovdašnjih kupaca stvara opravdani skepticizam već godinama nastoji promijeniti svoj javni imidž. Zahvaljujući nastojanjima kompanija Vivax i NOA, situacija se polako popravlja, čemu svjedoči i najnoviji predstavnik srednje klase smartfona NOA Mobilea – NOA N10.

Konstrukcija i osjećaj korištenja

NOA N10 elegantan je i prilično lagan smartfon ekrana dijagonale 6.18 inča. Riječ je o oku ugodnom makar nipošto originalnom dizajnu koji keramičko kućište posuđuje od više klase Android smartfona, a prednji ekran od Apple iPhonea. Kombinacija ovih dvaju estetika rezultira nečemu što je na pola puta između spomenutih i nažalost – bez prevelikog daška originalnosti. Na sreću, originalni dizajn ne smatra se nužnom odlikom kvalitete, čemu svjetoči sama konstrukcija koja, za razliku od nekih slabijih uređaja, ne pokazuje elemente 'klimavosti'. Jedina stvar na koju bi mogao prigovoriti je lakoća uređaja koja uz ovakve dimenzije ekrana smanjuje osjećaj 'čvrstoće'.

mobiteli, konzole, satovi...

Pogledajte kojih pet tehno premijera ne želite propustiti ove jeseni

Pogledaj galeriju

Fotografije

Senzor za otisak prsta nalazi se na stražnjem dijelu uređaja, a dvostruka kamera osjetljivosti 2x 16 MP stoji ponosno uparena sa LED bljeskalicom. Prednja kamerica osjetljivosti 16 MP nudi opciju snimanja prilično impresivnih selfija.

Kad sam već kod snimanja, reći ću samo da fotografiranje uz ovaj uređaj funkcionira super ako ste u idealnim svjetlosnim uvjetima. Bokeh efekt, premda je moguć, slobodno zaboravite. Konačno, noćno snimanje se pokazalo nešto boljim od očekivanog.

Ekran rezolucije 2246 puta 1080 piksela je predivno kontrastan, adekvatne veličine i na njega zbilja nemam nikakvog prigovora. Što se zubića na vrhu ekrana tiče, on je dizajnerski element koji će možda iritirati ljubitelje Samsunga, no kao i što je to bilo s iPhoneom X – nakon pola sata korištenja telefona nisam niti znao da je tamo. Što se operativnog sustava tiče, riječ je o Androidu 8.1 oklopljenim u NOA Launcher. Aplikacije rade bez trzanja, sučelje je razumljivo i učinkovito, a sve počiva na plećima Androida 8.1 koji je, kao što već i svi znamo, dosta dobar mobilni operativni sustav.

Ispod poklopca

Uređaj pogoni osmerojezgreni MT6763V/WT procesor radnog takta 2.5 GHz uparen sa 4 GB radne memorije. Manjak više memorije ovom bi smartfonu mogao dugoročno prouzročiti probleme, no trenutno sve zahtjevne aplikacije i igre pokreće bez bilo kakvih poteškoća. Narano, nakon što upalite novi Asphalt, uređaj će se ugrijati, no takvo što je nešto prilično očekivano. Za kraj, Nou N10 pokreće baterija kapaciteta 3500 mAh, a radni rok mu je, uz umjereno korištenje, oko jednog dana prije spajanja na punjač, s time da značajka brzog punjenja uređaj može u cijelosti napuniti za 90 minuta.

Cijena i zaključak

Sve ovo koštat će vas 2599 kuna, što zapravo i nije idealno, s obzirom na prilično opaku konkurenciju u cjenovnom sektoru. Ovome u kontru ide pojačano jamstvo koje kupljen uređaj štiti i u slučaju električnog udara, pada na pod, pa čak i udara munje.

NOA N10 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina
  • Ime uređaja: NOA N10
  • Proizvođač: NOA Mobile
  • Ekran: 6.18 inča, 2246 puta 1080 piksela
  • Procesor: MT6763V/WT
  • RAM: 4 Gb
  • OS: Android Oreo
  • Zapremnina: 64 GB, proširivo do 256 GB
  • Stražnja kamera: 16+16 megapiksela
  • Kapacitet baterije: 300 mAh
  • Cijena: 2599 kuna

Plus:

  • konstrukcija
  • baterija
  • performanse
  • jamstvo

Minus:

  • dizajn