INOVATOR ŽELJKO HABEK

Osobe s autizmom pomoću VR naočala osposobljavat će za tržište rada

02.04.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Željko Habek među prvima je u svijetu virtualnu stvarnost, odnosno simulator zavarivanja, uveo kao učinkovit način za obuku učenika, ali i za poboljšanje tehnike iskusnih profesionalnih zavarivača. Putem svoje udruge za cjeloživotno obrazovanje Struka proveo je nekoliko projekata EU-a. Trenutačno je u tijeku kampanja s plemenitim ciljem 'Uključi me, ja to mogu', za senzibiliziranje poslodavaca i društva u cjelini, s ciljem stvaranja pravednog okruženja za osobe iz spektra autizma, i to u sklopu najnovijeg projekta koji Habek provodi - Green ASC VET, skraćeno 'Metautism'. Projekt je s provedbom počeo lani u listopadu i traje tri godine

Riječ je o projektu Erasmus+ partnerstva na europskoj razini, povezanom sa zelenim digitalnim tehnologijama, a Željko Habek potanko ga je predstavio na današnji dan, 2. travnja, kada obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

ASC (Autistic Spectrum Condition) je stanje autističnog spektra, a VET (Vocational Education and Training) strukovno obrazovanje i osposobljavanje. 'Naslovom projekta htjeli smo dati do znanja da je riječ o osnaživanju osoba iz autističnog spektra putem strukovnog obrazovanja s tehnologijama produžene stvarnosti (XR) za aktivan pristup tržištu rada', kaže naš sugovornik, a pokrenuo ga je s timom iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod.

Ta suradnja, kaže, traje tijekom šest projekata, i to je glavni dio svih međunarodnih timova s kojima ih je Habek koordinirao. 'Poticaj za projektnu ideju bio je razgovor s našim partnerom iz Danske na prethodnom projektu. Naime oni su u jednom danskom gradu radili na virtualizaciji gradskih prostora i znamenitosti. Na projektu je radilo 15 osoba, od kojih je osmero bilo iz autističnog spektra. Glavni je cilj stvoriti prostor za inkluzivno, dobno neutralno i fleksibilno strukovno obrazovanje te zapošljavanje svakog pojedinca iz autističnog spektra', navodi Habek.

Koncepcija projekta usmjerena je na pojedince iz autističnog spektra. Ima četiri osnovne komponente:

1. Predstrukovno obrazovanje ili priprema za obrazovanje odraslih

U hrvatskim okvirima to se odnosi na učenike 7. i 8. razreda osnovne škole ili odrasle osobe koje traže neki novi iskorak u obrazovanju za tržište rada. Osnovni je cilj da osobe iz autističnog spektra mogu samostalno odabrati zanimanje kojim će se baviti.

2. Strukovno obrazovanje

Koncipirat ćemo integrirane i interaktivne treninge vještina u kombinaciji virtualnog (simulatori) i realnog okruženja. Trening vještina pomoću simulatora u XR okruženju može se prilagoditi svakom pojedincu. Također će se koncipirati i izraditi komunikacijski trening u XR okruženju.

3. Trening profesora i trenera

Program osposobljavanja za profesora i trenera temelji se na metodologiji rada s autističnim osobama i primjeni spomenutih digitalnih tehnologija.

4. Kampanja 'Uključi me, ja to mogu' usmjerena je na senzibiliziranje poslodavaca i društva u cjelini za stvaranje inkluzivnog okruženja.

  • +5
Željko Habek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Projekt traje tri godine, počevši od 2. listopada 2023. pa sve do 1. listopada 2026. Provedbu izvodi sedam partnera, pet pridruženih pet i volonter.

Partneri na projektu su Autism Europe iz Belgije, Portugalska federacija za osobe iz autističnog spektra FPDA iz područja autizma, Virsabi iz Danske, Learn Virtual Europe iz Mađarske i Innoversa Factory iz Njemačke – tehnološke tvrtke, Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog Broda i udruga STRUKA, koja ga koordinira, te pridruženi partneri Udruga Plavi cvijet, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), radijske postaje 92FM i Ogulin te SRH iz Njemačke, kao i volonterka, prof. dr. Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

'Sveukupno blizu 35 osoba aktivno sudjeluje u provedbi projekta. Ciljane skupine su osobe iz autističnog spektra 14+, poslodavci i javna tijela odgovorna za rad s osobama iz spektra. U pojedinim fazama radit će se s fokus grupama osoba iz spektra, njihovim obiteljima, profesorima i trenerima u svakoj zemlji EU-a koja sudjeluje. Fokus grupe dogovarat će partneri. Radit će se i online ankete u kojima će moći participirati sve zainteresirane osobe iz autističnog spektra', navodi Habek.

Specifične komponente programa za obuku nastavnika i trenera grupiraju se u dvije kategorije:

1. metodologija rada u strukovnom obrazovanju s osobama iz autističnog spektra

2. primjena i praktičan rad s digitalnim tehnologijama usmjerenim na svakog pojedinca u obrazovnom procesu.

Koristit će se XR tehnologije produžene stvarnosti i video 360 s prikazom kroz VR naočale.

'XR tehnologija produžene stvarnosti u stvari je kišobran svih stvarnosti: virtualne (VR), produžene (AR) i mješovite (MR) te ima neograničene mogućnosti za kreiranje obrazovnih materijala i za teoriju i za trening vještina pojedinaca, što je veoma bitno za osobe iz autističnog spektra.

S druge strane, ako nekom želite prikazati sve što se događa u nekom okruženju, rješenje je za to video 360, stoga ćemo ga koristiti u pripremnoj fazi pojedinaca za strukovno obrazovanje. Pri tome treba naglasiti da će se naš video 360 gledati kroz VR naočale, a takav način gledanja pretvara ga u virtualnu stvarnost', ističe Habek.

Komunikacijski trening i simulatori vještina

A kako će točno izgledati komunikacijski trening? Osoba iz autističnog spektra preko VR naočala uranja u komunikaciju s virtualnom osobom koja vodi s njom razgovor o mogućem zaposlenju. Kako je komunikacija jedan od izraženih problema tih osoba, takav će im razgovor svakako pomoći da se iz prostora neurorazličitosti približe prostoru neurotipičnosti, pojašnjava naš sugovornik.

Virtualna stvarnost s videom 360 uranjanjem u prostore stvarnog odvijanja procesa rada u određenim strukama pomoći će osobama u odluci koje im zanimanje odgovara i da to zanimanje samostalno odaberu.

A koja je prednost simulatora vještina i kako oni točno funkcioniraju? U svijetu je, kaže Habek, razvijeno puno simulatora vještina temeljenih na nekim od tehnologija produžene stvarnosti. Njihova je prednost u tome što trener može unijeti u simulator vježbu određene vještine i odrediti kriterije ocjenjivanja.

'Većina simulatora radi tako da pomoću virtualnog voditelja treninga vodi trening, npr. u ispravnom držanju alata. Kada se dostigne odgovarajuća razina, prelazi se na trening u simuliranim stvarnim uvjetima bez pomoći virtualnog trenera. Slijedi trening u realnim proizvodnim uvjetima. Takvi treninzi mogu biti i skupni i pojedinačni, a jeftiniji su od realnih treninga i na kraju učinkovitiji', tvrdi Habek.

Projektnim prijedlogom određeno je da kampanja 'Uključi me, ja to mogu', koja je u tijeku, traje cijelo vrijeme tijekom provedbe projekta. Ovo su ključne okosnice:

  • web stranica projekta: metautism.eu
  • stranice Green ASC VET na Facebooku i LinkedInu te kanal na YouTubeu
  • podcast Metautism na engleskom jeziku na YouTubeu i Spotifyu početkom svakog mjeseca, u kojem sudjeluju osobe iz spektra, njihove obitelji, stručnjaci iz područja autizma, poslodavci
  • radijske emisije na hrvatskom jeziku na radiju 92FM zadnji četvrtak u mjesecu i Radio Ogulinu zadnji petak u mjesecu
  • s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) dogovorene su edukacije poslodavaca u stvaranju inkluzivnog okruženja i prijemu osoba iz spektra na posao; izradit će se i priručnik za poslodavce
  • nastupi u medijima te na konferencijama i kongresima, na kojima mogu plasirati rezultate
  • za projekt će osigurati podršku uglednih osoba iz društva, sporta, umjetnosti i kulture.

Zanimalo nas je i kakve rezultate očekuju. Habek je naveo neke od njih: program za trening nastavnika i trenera u strukovnom obrazovanju za rad s osobama iz autističnog spektra, XR komunikacijski uradak za razgovor o prijemu na posao, 15 zanimanja u videu 360, odnosno VR okruženju za odabir zanimanja osoba iz spektra, osam simulatora za trening vještina prilagođenih osobama iz spektra i kontinuirana kampanja 'Uključi me, ja to mogu'.

U rujnu 2026. godine održat će se i završna konferencija projekta u Europskom parlamentu.

Poruka osobama iz spektra autizma:

'Za razumijevanje rezultata ovog projekta potrebno je znati da spektar u autizmu pojednostavljeno znači da je svaka osoba iz spektra različita. Od osoba koje su na samoj crti razlike između neurorazličitosti i neurotipičnosti do onih koje su uz svoju neurorazličitost opterećene drugim bolestima ili stanjima. To znači da, nažalost, ovim projektom nećemo moći pomoći svima, ali se čvrsto nadamo da ćemo otvoriti prostor obrazovanja i rada za mnoge kojima do sada to nije bilo moguće.

Isti tako, poslodavci, pa i društvo u cjelini trebaju znati da je stvaranje pravednog okruženja u kojem je jednakost vrijednost potrebno odmah i sad. Pri tome jednakost znači jednaka prava u postupku prijave za posao, pristup stalnom zaposlenju, kao i pravedne radne uvjete i plaće. Samo tako će dobiti pouzdanu, kvalitetnu i nadasve vrijednu radnu snagu te niti jednog momenta neće požaliti što su osobama iz autističnog spektra otvorili mogućnost rada.

Na kraju, želio bih poslati poruku osobama iz spektra autizma, njihovim obiteljima i nastavnicima: šaljite nam primjere dobre prakse uspješnih osoba iz autističnog spektra, vaše prijedloge i nadanja kako bismo nadogradili ono što smo zamislili za vas ovim projektom. UKLJUČITE SE, svima će to biti od velike pomoći. Naša je e-mail adresa: info@struka.hr', zaključuje Habek.