NAJAVIO ŽELJKO JOVANOVIĆ

Osniva se Fakultet zdravstvenih studija u Zagrebu

14.10.2013 u 19:03

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović posjetio je danas Zdravstveno veleučilište u Zagrebu kako bi s vršiteljem dužnosti dekana Aleksandrom Ratzom i suradnicima razgovarao o strateškim planovima razvoja te obrazovne institucije u instituciju na sveučilišnoj razini

Podizanje specijalističkih studija Veleučilišta na razinu sveučilišnog programa kao ključna strateška smjernica razvoja Zdravstvenog veleučilišta definirano je naputkom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz lipnja ove godine a s ciljem ostvarivanja bolje vertikalne i horizontalne protočnosti studenata stručnog zdravstvenog studija.

'Novi fakultet zadržao bi svoju samostalnost unutar sustava sveučilišta, a zvao bi se Fakultet zdravstvenih studija, po uzoru na već osnovane fakultete u Rijeci i Splitu, a prije toga i u većini zemalja regije', kazao je Ratz u razgovoru za Hinu nakon sastanka.

Šest interdisciplinarnih struka Veleučilišta - sestrinstvo, fizioterapija, radna terapija, sanitarno inženjerstvo, laoratorijsko-medicinska dijagnostika i radiološka tehnologija - po trenutnom programu podijeljeno je na prvu razinu dodiplomskog studija (prve tri godine) i drugu razinu diplomskih specijalističkih studija (dvije godine), a po novome bi sustavu postali dodiplomski sveučilišni i diplomski sveučilišni studiji.

'Studentima bi to donijelo priznavanje diplome koje su u ovom trenutku različite na razini stručnih, odnosno, sveučilišnih studija, budući da na stručnom studiju student dobiva zvanje diplomiranog inženjera, dok kad to isto završi na sveučilišnoj razini, s istih 300 ECTS bodova, postaje magistar', kazao je Ratz. No, razlika nije samo u formalnom nazivlju, napomenuo je.

'Riječ je i o vertikalnoj protočnosti koje zasad nema, pa studenti stručnog studija nemaju mogućnost upisa doktorskih studija. Razlika je također i na horizontalnoj razini, jer u ovom trenutku za studente stručnih studija gotovo je nemoguć prolaz na sveučilišne studije, a ako fakulteti čak i dozvoljavaju takav prolaz, razlike koje moraju polagati su toliko velike da demotiviraju studente', istaknuo je.

Integracija na sveučilišnu razinu studentima bi također donijela mogućnost besplatnog studiranja i nakon prve tri godine. Naime, dvije godine sadašnjeg specijalističkog diplomskog stručnog studija bile bi besplatne, dok sada studenti plaćaju tržišnu cijenu od 40 tisuća kuna ukupne školarine. Također bi mogli ostvarivati sva studentska prava.

'To su bitne razlike, a svi ti problemi bi se otklonili kad bismo bili izdignuti na sveučilišnu razinu', kazao je Ratz, napomenuvši kako se prednost pri zapošljavanju još uvijek daje svršenim studentima sveučilišta a prijelaz na sveučilišnu razinu omogućio bi da diplome koje stječu njihovi studenti imaju jednaku primjenjivu vrijednost.

Ministar Jovanović kazao je kako podržava novoizabranog v.d. dekana i upravno vijeće na odgovornom poslu koji ih čeka u tome da zdravstveno veleučilište napravi dodatni iskorak i ostvari dodatnu kvalitetu u edukaciji medicinskih sestara, fizioterapeuta i ostalog zdravstvenog osoblja. 'Samo je jedan cilj, a to je kvalitetna edukacija svih studenata koji studiraju na tom veleučilištu, te osiguravanje da usvoje vještine i kompetencije koje će im garantirati zapošljavanje po završetku studija, a na taj način i bolju zdravstvenu skrb svih ljudi koji žive u Hrvatskoj', kazao je ministar.

Zdravstveno veleučilište u Zagrebu trenutno pohađa 4100 studenata - od čega jedna trećina redovnih te dvije trećine izvanrednih, a podučava ih 150 pripadnika nastavnog osoblja. Proces podizanja na sveučilišnu razinu počinje uključivanjem u proces Agencije za visoko obrazovanje, te usklađivanjem programa i dobivanjem licenci za njih, a Ratz se nada da će čitav proces biti gotov do kraja njegova, odnosno, mandata novoga dekana ukoliko za tu funkciju ne bude odabran on.

Sastanku, održanom na inicijativu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i na poziv v.d. dekana Ratza, nazočili su također zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika i pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić, predsjednik upravnog vijeća Veleučilišta Viktor Peršić i članovi Ognjen Brborović i Aleksandar Džakula, prodekanica Sonja Kalauz, pomoćnica dekana za nastavu Vesna Filipović, te predstavnici studentskog zbora.

Predsjednica studentskog zbora Zdravstvenog veleučilišta Ana-Marija Ladiš zahvalila je ministru na posjetu, te poručila kako studentski zbor ima povjerenja u novog dekana i kako se nadaju dobrom nastavku suradnje.