GNJUSNE RADNJE

Omegle: Kako je Alicein slučaj postao prekretnica u zaštiti djece na internetu

22.11.2023 u 13:17

Bionic
Reading

'Ponosna sam na to što je Omegle isključen i što se na tu stranicu djeca više neće uključivati', kaže djevojka koja je uspješno, pomoću tužbe, prisilila tu zloglasnu stranicu za chat da se ugasi. Govoreći prvi put otkako je platforma isključena, 'Alice' ili 'AM', kako je poznata u sudskim dokumentima, kaže za BBC da je zahtijevala zatvaranje web stranice kao dio izvansudske nagodbe

Nakon 14 godina ugašen je Omegle, popularna web stranica za videochat koja je omogućavala pojedincima da se bez registracije povežu i razgovaraju sa strancima diljem svijeta. Glavni razlog je sve veća zlouporaba platforme, što uključuje neke gnjusne zločine, zbog čega je stekla reputaciju legla za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Omegle je prošle godine izvijestio o 600.000 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece na svojoj stranici. Usto je spomenut u više od 50 slučajeva protiv pedofila u zadnjih nekoliko godina.

Alice, čije stvarno ime nije otkriveno, provela je godine boreći se za odštetu i pravdu nakon što su je nasumično spojili s pedofilom koji ju je učinio digitalnom seksualnom robinjom. Pokrenula je svoju revolucionarnu tužbu 2021., otprilike kada je njezin zlostavljač - otac dvoje djece po imenu Ryan Fordyce - osuđen na osam godina zatvora u Kanadi.

Fordyce je prikupio 220 slika i videa Alice kad je imala samo 11 godina. Izvodila je seksualne radnje pod njegovim pritiskom tijekom tri godine zlostavljanja. Isto je učinio s još pet djevojaka, od kojih je tri upoznao uživo. 'Manipulirao je mnogima i bila sam prisiljena raditi stvari koje dijete ne bi smjelo raditi', ispričala je Alice za BBC.

Tužba protiv Omeglea podignuta je 10 godina kasnije. Tijekom svoje pravne borbe, Alice je rekla da želi tužbu iznijeti pred porotu te se nadala da će dobiti 22 milijuna dolara odštete. No izvansudska nagodba koju je postigla bila je bolja opcija za nju i druge žrtve. 'Zatvaranje te stranice bilo je nešto što nisam mogla postići na sudu. Ponosna sam na ovaj ishod', kaže Alice.

Seksualni susreti u videopozivima bez provjere dobi

Omegle je 2009. pokrenuo tada 18-godišnji Leif Brooks. Njegova stranica dala je korisnicima priliku da 'razgovaraju sa strancima' uparujući ih za videorazgovore. Platforma je imala oko 73 milijuna posjetitelja mjesečno, prema analitičarima tvrtke Semrush za analizu web stranica, a većina posjetitelja dolazila je iz Indije, SAD-a, UK-a, Meksika i Australije. Iako mu je popularnost tijekom godina opala, samo prošlog mjeseca privukao je oko 50 milijuna posjetitelja, prema analitičkoj tvrtki SimilarWeb.

Nije bilo provjere dobi pa su nerijetki bili i 'seksualni susreti' tijekom videopoziva. Nakon godina uznemirujućih slučajeva, Brooks je na početnu stranicu dodao upozorenje da 'predatori koriste ovu stranicu' - ali nisu učinjene nikakve druge primjetne promjene kojima bi se to reguliralo, a stranica je postala plodno tlo za mnoge zabranjene aktivnosti. Brooks je tvrdio da je tvrtka pokušala implementirati brojna poboljšanja tijekom godina, ali to je bilo bezuspješno usred porasta napada.

Popularnost Omeglea porasla je tijekom izolacije zbog pandemije 2020., a bio je predmetom istrage BBC-ja koja je otkrila da su korisnici, mahom dječaci, snimljeni kako vrše seksualne radnje pred kamerama te da su pedofili koristili njihove fotografije i snimke da bi natjerali druge na takve aktivnosti.

U posljednje dvije godine stranica je spominjana u više od 50 slučajeva protiv pedofila, a ignorirani su pozivi dobrotvornih organizacija za zaštitu djece, poput Internet Watch Foundationa (IWF) i Ujedinjenih naroda.

Tjedan dana nakon što je Brooks zatvorio svoj servis za chat, uz podulju izjavu, dodao je rečenicu na dnu: 'Zahvaljujem AM-u što mi je otvorio oči o ljudskoj cijeni Omeglea.' Priznanje je također bilo dio njegova sporazuma o nagodbi s Alice. Unatoč pobjedi, ona kaže da se nikada neće moći vratiti normalnom životu, ali je zahvalna što 'ne mora stalno na umu imati Omegle'.

Omegleov pravni tim nekoliko puta pokušao je i nije uspio postići odbacivanje slučaja. Brooks je izjavio da je gašenje njegove stranice za chat napad na slobodu interneta: 'Bitka za Omegle je izgubljena, ali rat protiv interneta bjesni. Praktično svaki mrežni komunikacijski servis bio je podvrgnut istim vrstama napada kao i Omegle. Neke od njih puno su veće tvrtke s puno većim resursima, ali sve one negdje imaju svoju prijelomnu točku.'

Presedan u američkom pravosuđu

Alicein pravni slučaj predstavlja prekretnicu u američkom pravosuđu, s obzirom na to da je većina tužbi protiv društvenih mreža u SAD-u obustavljena zbog širokog zakona o zaštiti koji oslobađa tvrtke od odgovornosti za aktivnosti korisnika na njihovim platformama.

Odvjetnici Alice koristili su pristup 'tužba za odgovornost za proizvod', argumentirajući da je sama stranica nedostatna u svom dizajnu.

Carrie Goldberg, vodeća odvjetnica u slučaju uz Naomi Leeds i Barb Long, izjavila je: 'Ovo je bio prvi put da je platforma smatrana odgovornom za štetu koju je jedan korisnik pretrpio od drugoga, a to je uglavnom zbog našeg stava da je dizajn proizvoda učinio vrstu štete predvidljivom.'

Slične tužbe nedavno su podnesene protiv Instagrama i Snapchata. Iako nijedan od ovih slučajeva odgovornosti za proizvod povezan s društvenim mrežama nije došao do suđenja, Alicein slučaj protiv Omeglea bio je vrlo blizu toga prije postizanja nagodbe. On također stvara presedan u američkom pravu jer je utvrđeno da društvena platforma može biti odgovorna za trgovinu djecom.

Goldberg je ustvrdila: 'Rekli smo da nije nužno dokazivati da je Omegle unaprijed znao za određenog predatora. Dovoljno je da znaju i imaju financijsku korist od učestalih predatora na svojoj platformi, a sud se složio s našim argumentom.'

Zaklada za gledanje interneta (IWF) potvrdila je aktivnu ulogu Omeglea u širenju sadržaja seksualnog zlostavljanja djece, pozdravljajući kraj 'opasne web stranice'. Susie Hargreaves, izvršna direktorica IWF-a, izrazila je razočaranje time što Omegle nije surađivao u rješavanju ovih ozbiljnih problema, unatoč naporima njihove organizacije.

Iako BBC nije uspio dobiti intervju s Brooksom, osnivačem Omeglea, njegova tvrdnja da je surađivao s grupama za zaštitu djece i predavao informacije o predatorima nije potvrđena i ostaje predmetom rasprave.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.