TEHNO SAVJETI

Obožavate stripove? Provjerili smo gdje ih na internetu možete čitati besplatno

10.12.2023 u 21:24

Bionic
Reading

Web odredišta s takvom ponudom ima nemali broj. Evo što smo probrali za vas

Mnogi od nas odrastali su na avanturama Alana Forda, Zagora i drugih stripovskih junaka. Također, pustolovine brojnih filmskih i inih heroja i heroina nastavljene su i proširene u grafičkim romanima i stripovima.

Je li moguće pronaći bar nešto od tog ogromnog blaga online, besplatno i potpuno legalno? Kratak odgovor na to pitanje glasi: da, moguće je. Web odredišta s takvom ponudom ima nemali broj.

Pogledajte što smo probrali za vas.

1) Marvel Unlimited

Marvel Unlimited uz pretplatu nudi pristup do više od 30 tisuća stripova, kao i prateću mobilnu aplikaciju. No također ima dosta toga što možete prolistati besplatno, uključujući stripove povezane s aktualnim i prijašnjim filmovima i TV serijama (primjerice, Loki).

2) DC Universe Infinite

Ako više volite DC-jeve junake nego Marvelove, svakako trebate pogledati što se može naći na web odredištu Universe Infinite.

Nažalost, ovaj sadržaj nije dostupan u svim regijama, ali vrijedi probati (pa i domisliti se kako zaobići geolokacijska ograničenja). Također, izbor besplatnog sadržaja nije naročito velik.

3) Dark Horse Free Books

Dark Horse je izdavač koji u svom katalogu ima brojne omiljene franšize, što se vidi i na njihovoj stranici Free Books.

Ovdje, primjerice, možete naći stripove smještene u svijet TV serije 'Stranger Things' ili igre 'Overwatch'. Ostali popularni brendovi koje ćete ovdje pronaći uključuju 'Minecraft', 'The Umbrella Academy', 'Hellboy', 'Avatar' i 'Mass Effect'.

4) DriveThru Comics

Ovdje nema velikih imena poput Marvela i DC-ja, ali su zastupljeni njihovi konkurenti kao što su Valiant Comics, Top Cow i Aspen Comics.

Većina prvih brojeva je besplatna, što znači da ćete za nastavak morati platiti. No za brojne naslove možete platiti koliko želite.

5) Amazon Best Sellers

Amazon nudi iznenađujuće puno besplatnih stripova, ako znate gdje treba tražiti. Započnite s popisa najprodavanijih stripova i grafičkih romana, a zatim kliknite Top 100 besplatnih da biste vidjeli najpopularnije besplatne naslove dostupne za preuzimanje.

U ponudi su DC, Marvel, Dark Horse, Image i još mnogo toga. Popis se ažurira svakog sata, stoga redovito provjeravajte ima li novih naslova.

6) Digital Comics Museum

Želite li doznati više o zlatnom dobu stripa (od tridesetih do pedesetih godina prošlog stoljeća), svakako krenite u istraživanje Digital Comics Museuma.

Naslovi i likovi vam vjerojatno neće biti poznati, ali riječ je o izdanjima koja su snažno utjecala na modern(ij)e stripove.

7) GoComics

Ne zanimaju vas toliko superjunaci? GoComics će vam omogućiti besplatno prelistavanje poznatih naslova kao što su Peanuts, Dilbert, Garfield te Calvin i Hobbes, kao i niza onih manje poznatih.

8) Domaća ponuda

Ako ste nostalgični za izdanjima iz 80-ih godina prošlog stoljeća i kasnije, na hrvatskom ili nekom od jezika iz ove regije, postoji nekoliko web odredišta koja možete posjetiti. Među njima su, primjerice, Stripovi online i Stripovi klub.

Pripazite - pojedine web stranice koje navodno nude besplatne stripove također vam pokušavaju uvaliti zlonamjerni softver.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.