KONKURENCIJA CHROMEBOOK SVIJETU

Novim Windowsima 10 S Microsoft želi osigurati obrazovanje diljem svijeta

02.05.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Čelnik Microsofta, Satya Nadella otvorio je događanje #MicrosoftEDU govorom o svojoj prošlosti i budućnosti mladih vezanih uz svijet tehnologije i obrazovanja. Tome bi trebalo pomoći novo izdanje Windowsa pod oznakom 10 S, ali i novi premium Surface hardver

Pored predstavljanja noviteta, već od samog početka događanja postalo je jasno kako se gleda u Microsoft novog doba. IT div pokušava vratiti ljudsku vezu koju je izgubio tako davno.

Talent se nalazi posvuda, no ne i prilike. Današnje događanje vezano je uz tehnologiju i obrazovanje. Ne živimo pod iluzijom kako je tehnologija dovoljna sama po sebi za transformaciju obrazovanja. Pitanje je, kako tehnologija može stvoriti nove prilike, ne za nekolicinu - već za svakoga.
Education and Technology: Helping students read in a new way Autor: Microsoft

Microsoft navodi kako je diljem svijeta poslao timove kako bi razgovarali s učiteljima i nastavnicima. Zahvaljujući povratnim informacijama, odlučili su oblikovati nove setove alata, kako u softverskom, tako i hardverskom smislu. Rezultat ovog rada je i Windows 10 S. 

Da, riječ je o još jednoj izvedbi Windowsa - no ovoga puta prilagođenom za obrazovanje. Oznaka S ne znači School, kako bi se lako dalo pomisliti, već Simple, Secure, Streamlined i Soul. Terry Myerson, šef Windows odjela, pri predstavljanju nije krio kako je riječ o svojevrsnom konkurentu platformi ChromeOS za Chromebook računala.

Windows 10 S se može vrtjeti na svim računalima - od onih najsnažnijih pa sve do onih najslabijih. Štoviše, za potonje je posebno optimiziran te osigurava brz i neometan rad, riječima IT diva iz Redmonda. Iako je posrijedi OS koji može koristiti tek Windows Store aplikacije, on ne bi trebao biti ograničavajući za obrazovanje - posebno stoga što bi Office paket aplikacija svakog trenutka trebala ugledati svjetlo dana u Windows trgovini. 

Kada učenik ili učitelj poželi učitati neki program s interneta, dobit će upozorenje da radi sigurnosti i performansi Windows 10 S ne može instalirati taj komad softvera, uz prijedlog nečeg slične funkcionalnosti iz Windows Storea. Želi se ipak instalirati stvar po svaku cijenu, bit će moguće prijeći na Windows 10 Pro. Ono što je bitno jest činjenica da Windows 10 S može pokretati Win32 aplikacije, no samo ako su prošle distribucijski proces kroz Windows Store. 

Windows 10 S istaknut je kao idealan za obrazovna okruženja, gdje se na istom računalu može nalaziti mnoštvo učenika. Prvi pristup računalu na Windows 10 S izrazito je brz, kao i prebacivanje korisnika. Postavljanje niza računala na Windowsima 10 S krajnje je pojednostavljeno – administrator odabere programe koje želi imati na svim računalima učenika te mu sustav ponudi izradu USB sticka. Preko njega je vrlo brzo moguće postaviti sva računala na isti način.

Windows 10 S bit će potpuno besplatan za sve škole s Windows računalima

Myerson je za primjer brzine i optimiziranosti za obrazovne ustanove uzeo jednu školu koja je prešla s Chromebooka na Windows 10 S u sklopu testnog programa. Oni su u jednom danu s 30-tak USB stickova postavili čak 600 računala na Windows 10 S. 

Microsoft je otkrio kako njihovi hardverski partneri (Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Samsung, Toshiba) rade na nizu novih računala posebno krojenih za obrazovanje, a čija će cijena ići već od 189 dolara (~1.300 kuna). 

Upravo za hardverski dio događanja pobrinuo se Panos Panay, Microsoftova glava hardverskog odjela. 'Želimo studentima donijeti Surface proizvod, koji će ih pouzdano prenijeti kroz sve godine obrazovanja', rekao je Panay. 'Jasno nam je i da studenti žele prijenosnik. Surface prijenosnik.'

Upoznajte Microsoft Surface Laptop Autor: Microsoft

Baš kako se i očekivalo od početka priče, softversko srce prijenosnika Surface čini Windows 10 S. 'Hardver je jedinstven. Nema šavova, nema otvora, nema vijaka. Trebate ga uzeti u ruke da biste osjetili o čemu govorim', rekao je Panay.

Surface Laptop je mase 1,25 kg te debljine svega 14,5 milimetara. Minimalistički dizajn krasi i supertanki zaslon PixelSense dijagonale 13,5" i razlučivosti 2.256 puta 1.504 piksela. Sami zvučnici skriveni su iza tkanine Alcantara, koja prekriva unutrašnjost uređaja i prostor između tipki. Studenti (kao ciljana publika) itekako će biti zadovoljni spomenutim trajanjem baterije od vrtoglavih 14,5 sati (za reprodukciju videa), no teško da će itko biti nesretan s tim iznosom, sve i da je koji sat niži u stvarnom radu. 

'Veliki broj studenata koristi MacBook Pro i MacBook Air. Svjesni smo toga. To su izvrsni uređaji', rekao je Panay na pozornici i nastavio: '...ali Surface Laptop je za 50 posto brži od MacBooka Air uz to što je lakši, a ima i bolju bateriju'

Kvaliteta izrade Surface Laptopa Autor: Microsoft

Srce uređaja čine Intel Core i5 and i7 procesori najnovije generacije, a što se spremišnog prostora tiče, prijenosnik Surface je moguće opremiti s do 1TB 512GB memorije integrirane izravno na matičnu ploču. Panos je na pozornici govorio o 1TB prostora za pohranu, no na Microsoftovim stranicama maksimalna konfiguracija donosi 'tek' 512GB.

Što se cijena tiče, Core i5 izdanje s 4GB radne memorije i 128GB spremišnog prostora koštat će 999 dolara. Ostala izdanja će sasvim sigurno biti mnogo skuplja, ovisno o opremljenosti hardverom. Ostatak hardvera koji će imati svaka konfiguracija donosi 802.11ac Wi-Fi, web kamericu s Windows Hello podrškom (prepoznavanje lica), jedan USB 3.0 priključak, jedan Mini DisplayPort priključak te 3,5mm audio priključak.

Isporuke u SAD-u počinju sredinom lipnja.

Sažetak današnjeg događanja moguće je pogledati u nastavku: 

Microsoft EDU Event Highlights Autor: Microsoft