ASTRONOMIJA

Novi nevjerojatni prizori: Jupiterova velika crvena pjega se polako smanjue

22.09.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Svemirski teleskop Hubble snimio je novu fotografiju Jupitera na kojoj jasno možemo vidjeti promjene vremenskih prilika plinovitog diva. Njegova najveća oluja, Velika crvena pjega, polako se smanjuje

NASA je svršetkom prošlog tjedna objavila novu fotografiju Jupitera snimljenu pomoću svemirskog teleskopa Hubble. Na njoj je moguće vidjeti turbulentne vremenske prilike unutar atmosfere planeta. Na sjevernoj hemisferi moguće je vidjeti turbulenciju koja polako najavljuje nastanak nove oluje, dok na jugu vidimo drevnu Veliku crvenu pjegu kako mijenja boju iz bijele u crvenu, izvještava NASA.

Lijevo od Jupitera vidimo i ledeni mjesec Europu, mjesto na kojem znanstvenici vjeruju da postoji život.

Velika crvena pjega najpoznatija je Jupiterova oluja te je najupečatljiviji dio slike. Riječ je o zbilja masivnoj oluji koja se okreće suprotno od kazaljki na satu, a znanstvenici tvrde da je nastala prije najmanje 350 godina. Pjega se, doduše, tijekom prošlih nekoliko desetljeća počela smanjivati.

Znanstvenici nemaju odgovor na pitanje zbog čega se to dešava, no jedno je sigurno: trenutni promjer joj je 15.800 km, dok je 2017. on bio 16.350 km. Zemlja, usporedbe radi, ima promjer 12.742 km. Ovo smanjivanje se, prema saznanjima znanstvenika, polako usporilo, no i dalje je u tijeku. Ispod Pjege se nalazi druga oluja pod imenom Oval BA. Riječ je o nevremenu koje je mlađe od Velike crvene pjege te koje je nastalo tijekom kasnih devedesetih od tri manje oluje.

Početak Oval BA bio je dok je bila još manja bijela oluja. 2006. su znanstvenici primjetili da mijenja oblik te da postaje crvena poput Pjege. Bez nekog objašnjivog razloga, boja joj se nakon nekog vremena ponovno promijenila u bijelu, a na novoj fotografiji smo dobili potvrdu da ta boja nije trajna - Oval BA ponovno postaje crven.

Nova oluja na sjevernoj hemisferi

Na srednjem dijelu sjeverne hemisfere nalazi se nova bijela oluja koja se kreće brzinom od 560 km na sat, a iza nje se nalazi nekoliko tamnih ciklona koji se okreću u smijeru suprotnom od kazaljke na satu. Ovakvu pojavu još nismo vidjeli, a znanstvenici tvrde da je riječ o novonastaloj oluji koja će dugo trajati - pretpostavlja se da svjedočimo nastanku pandana Velikoj crvenoj pjegi.