DRAMA SE NASTAVLJA

Novi obrat: TikTok ima novi rok, Trump odgodio zabranu

21.09.2020 u 09:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump odgodio je zabranu aplikacije TikTok na području Sjedinjenih Država. Novi rok za sklapanje sporazuma o preuzimanju s tvrtkama Oracle i Walmart je nedjelja, 27. rujna

Činilo se kako će predsjednik Trump ustrajati u odluci kojom bi popularna aplikacija za video zapise bila izgnana iz trgovina u SAD-u. Ali, promijenio je mišljenje pa je američko Ministarstvo trgovine pomaklo rok s 20. na 27. rujna.

Trump je javno naglasio kako se načelno slaže s dogovorom TikToka s jedne te Oraclea i Walmarta s druge strane.

Po tom dogovoru Oracle i Walmart stekli bi udio u TikToku, koji bi u SAD-u poslovao putem zasebne, u tu svrhu osnovane tvrtke.

Također, TikTok Global bi trebao uložiti pet milijardi američkih dolara u neki od fondova koji se u SAD-u bave obrazovanjem.

Vijest je na Twitteru objavila privremena glavna izvršna direktorica TikToka Vanessa Pappas, koja je istaknula kako će ta aplikacija još dugo biti prisutna i kako će nastaviti funkcionirati kao i dosad.

Ipak, treba pričekati sa slavljem dok ne stigne službeno odobrenje američkog Ministarstva financija i kineske vlade. Ako te dvije institucije neće imati primjedbi, drama bi mogla napokon dobiti završetak, piše Make Use Of.

Kakve bi promjene takav ishod mogao donijeti za TikTok, optužen kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ostaje za vidjeti.