NE NAZIRE SE KRAJ

Nova procjena: Vrijednost X-a i dalje u strmoglavom padu

05.01.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Brojne kontroverze vezane uz X i njegovog vlasnika prestrašile su oglašivače. Više od pola njih obustavilo je oglašavanje X manje od mjesec dana nakon što je preuzimanje dovršeno

X, nekada poznat kao Twitter, sada vrijedi procijenjenih 71,5 posto manje nego u listopadu 2022. godine, kad ju je preuzeo Elon Musk. Taj je podatak naveden u podnesku o vrijednosnim papirima tvrtke Fidelity, koji nosi datum 30. prosinca 2023.

Tvrtka za upravljanje imovinom, koja posjeduje vlasnički udio u tvrtki, prethodno je smanjila procjenu vrijednosti X-a na trećinu Muskove kupoprodajne cijene od 44 milijarde američkih dolara u svibnju prošle godine.

Nova procjena Fidelityjevog fonda Blue Chip Growth, s podacima do 30. studenoga 2023., vrijednost dionica X-a postavlja na 5,3 milijuna USD, što je pad u odnosu na 6,3 milijuna dolara u listopadu i daleko od 19,66 milijuna dolara, koliko je taj udio vrijedio netom prije Muskova preuzimanja.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Brojne kontroverze vezane uz X i njegovog vlasnika prestrašile su oglašivače. Više od pola njih obustavilo je oglašavanje X manje od mjesec dana nakon što je preuzimanje dovršeno. U studenom su veliki oglašivači - među kojima su Disney, Apple i Coca Colu - povukli oglase kako bi se distancirali od Muska nakon što je podržao antisemitsku objavu.

Musk je pohvalio objavu u kojoj je navedeno kako Židovi 'guraju upravo onu vrstu dijalektičke mržnje prema bijelcima za koju tvrde kako žele da je ljudi prestanu koristiti protiv njih'. U međuvremenu se ispričao i rekao kako nije trebao reagirati na tu objavu.

Bojkot oglašivača mogao bi ubiti X, priznao je, ali je također poslao i vulgarnu poruku oglašivačima koji misle kako ga mogu ucjenjivati, piše CBS.